Zelňačka s klobásou

Ingredience:

  • 1 nožička kvalitní ostré tvrdé klobásky, jako je čabajka
  • 1 litr vody
  • 1 kostka masoxu
  • miska (o objemu cca 400 ml) kysaného zelí
  • 2 – 3 oloupané brambory
  • pepř na dochucení

Tuhle polévku (jako ostatně většinu polévek) mě naučila moje maminka a mám ji strašně ráda. Základem je dobrá kvalitní klobása, nejlépe čabajka a dobré kyselé zelí. Nejlépe chutná den odleželá, je dobrá i druhý a třetí den. Jako obměnu můžete přidat smetanu. Jednou jsme dokonce v Mimoni na statku u kamarádky dělala pro 10 lidí vegetariánskou variantu a musím říct, že jsem se dost bála, co na ní všichni řeknou. Představte si, když nemůžete použít ty hlavní nosiče chuti – klobásu a masox. Použila jsem bylinkovou kostku a na klobásu raději zapomněla. I přesto se polévka snědla, a všichni si pochvalovali, že mají něco teplého dobrého do žaludku… :) Takže pokud musíte maso vynechat, jde to i bez něj!

Postup

1. Klobásu nakrájíme na malé kostičky a necháme v hrnci osmahnout. Přidáme na kostičky nakrájené brambory.

2. Zalijeme vodou a přidáme masox. Vaříme pět minut, až jsou brambory měkké, se zelím se již neuvaří.

3. Přidáme zelí a ještě několik minut vaříme. Opepříme podle chuti případně zahustíme smetanou či jíškou.

Vylepšení pro obměnu V mém oblíbeném krámku s kořením (www.koreni.cz) v Plzni u Antonína prodávají i Uzenou papriku. Ta se do téhle polévky moc hodí a dodá ji další rozměr! Vyzkoušejte to, je to moc dobré!


Recepty píše: Magdalenka Hellebrandová (email) | Design, web, fotky a ochutnávač: Hellish