Zeleninový krém

Ingredience:

  • 300 g brambor
  • 1 velká mrkev
  • malý kousek celeru (množství asi jako mrkve) nebo jedna petržel
  • 1 pórek
  • 1 cibule
  • 100 g másla
  • sůl, pepř
  • 200 ml smetany na dochucení
  • 1,5 l vývaru nebo vody

Krémové polévky mám moc ráda. Tahle je krásně lehká, rychlá a moc dobrá. Brambory se postarají o sytost, ostatní zelenina o chuť. Pokud míváte v mrazáku vývar, použijte ho, chuť bude silnější, naopak ve vegetariánské variantě můžete použít jen vodu a i tak bude polévka výborná. Zvlášť když zeleninu podusíte opravdu na másle. To se nesnažte nahradit něčím jiným, připravili byste se o podstatnou část chuti! Rozmixováním docílíte krásné hustoty i bez použití jíšek a jiných zahušťovadel. A navíc, když přidáte smetanu, bude chuť jemná a lehoučká.

Postup

1. Zeleninu oloupeme a nakrájíme na malé kostičky. Z pórku použijeme pouze bílou část, zelenou část schováme na ozdobení hotové polévky.

2. Máslo rozpustíme v rendlíku a vsypeme veškerou zeleninu. Dusíme 10 minut.

3. Přilijeme vodu nebo vývar, přivedeme k varu a vaříme do měkka. Pak vše rozmixujeme ponorným mixérem dohladka.

4. Dochutíme solí a pepřem, přilijeme smetanu, prohřejeme a podáváme zdobené zeleným pórkem.


Recepty píše: Magdalenka Hellebrandová (email) | Design, web, fotky a ochutnávač: Hellish