Základní slané kynuté těsto

Ingredience:

  • 0.5 kg hladké mouky
  • 3 lžíce olivového oleje
  • sůl
  • 300 ml vlažné vody
  • balíček droždí

Toto těsto se k nám dostalo několika cestami. Ta úplně první ale byla jednoznačně z Mojí první knihy vaření, odkud jsou i Voňavé skořicové sušenky. Těsto není nijak obtížné, pokud máte robota, klidně se s ním o práci podělte. Velkou výhodou je nenáročnost na suroviny. Bez vajec a jen s trochou oleje, mouky a vody, co máte doma vždy a balíček droždí (mějte v zásobě vždy pytlíček sušeného). Množství vody upravujte podle vlastností mouky. Nedávejte všechnu vodu najednou nebo pak přidejte mouku. Každá má jiné vlastnosti a schopnosti nasáknutí. Záleží to i na počasí, takže nikdy nemůžete měřit úplně přesně stejné množství…o to je práce dobrodružnější a osobitější!

Postup

1. Do mísy vysypeme polovinu mouky, vytvoříme důlek, osolíme, nalijeme olivový olej.

2. Přidáme rozdrolené droždí nebo předem vzešlý kvásek .

3. Postupně zapracováváme s vlažnou vodou a druhou polovinou mouky, až vznikne hladké nelepivé těsto. Propracovávání věnujeme dostatek energie a trpělivosti, čím déle budem s těstem pracovat, tím lepší a chutnější pak po upečení bude.

4. Necháme půl hodiny kynout a pak zpracujeme podle následujících možností:

Pizza

Chleboví medvědi

Focaccia

Crazy pizza tyčky s omáčkou


Recepty píše: Magdalenka Hellebrandová (email) | Design, web, fotky a ochutnávač: Hellish