Viktoriánský mléčný chléb

Ingredience:

  • 500 g hladké mouky
  • 2 lžičky sušeného droždí
  • 1 lžička krupicového cukru
  • 350 ml vlažného mléka
  • 1 a 1/2 lžičky soli
  • na potření 1 vejce a 1 lžíce mléka

Poslední dobou nejen v Praze propukla doslova epidemie pečení vlastního chleba. Umět si upéct chleba se stává krásnou zábavou a lidé si vyměňují fotky svých pecnů… Mám doma už mnoho let krásnou knihu o chlebu. Napsala ji dvojice tuším Itala a Francouzsky, kteří přistěhujíc se do Anglie, rozhodli se naučit lidi péci dobrý chleba. Kniha je krásná a fotky přímo vyzývají ke zkoušení. A tak zkouším. Chtěla jsem něco jako tousťák. Tenhle chléb je voňavý, trošičku hutnější, ale po opečení perfektní ke snídani, ať už jen s máslem a medem nebo s rafinovanou pomazánkou. A nepotřebujete na něj žádné náročné ingredience. Bílou hladkou mouku a sušené droždí máte určitě doma všichni :)

Postup

1. Nejprve si připravíme si kvásek: Do hrnečku nebo mističky rozdrobíme droždí, přidáme lžičku cukru a zalijeme asi 2 lžícemi mléka a necháme na teplém místě nakynout, až se tvoří bubliny a kvásek nabyde na objemu.

2. Do velké mísy si prosijeme mouku, osolíme, vytvoříme uprostřed důlek, nalijeme droždí a mléko a začneme zpracovávat těsto. Vypracované těsto necháme v míse, přikryté utěrkou, odpočívat a kynout, asi půl hodiny až hodinu. Těsto by mělo vyběhnout a zdvojnásobit svůj objem.

3. Nakynuté těsto vyklopíme na pomoučněnou pracovní desku, vytvoříme z něj váleček, který zahneme do tvaru písmene S a složíme takto do předem vymazané chlebíčkové formy. Necháme opět nakynout přibližně půl hodiny.

4. Povrch chleba potřeme rozšlehaným vajíčkem s mlékem a pečeme v předehřáté troubě na 180 °C asi 45 minut, dokud se při poklepání na spodní stranu chleba neozve dutý zvuk. (To zkoušíme samozřejmě tak, že chlebíček vyklopíme z formy. Dělám to většinou pomocí utěrky, abych se nepopálila.)

5. Upečený chleba necháme zcela vychladnout, jinak by se při nakrájení mohl srazit.


Recepty píše: Magdalenka Hellebrandová (email) | Design, web, fotky a ochutnávač: Hellish