Šoulet s kachním masem

Ingredience:

  • 200 g sušeného hrachu
  • 200 g ječných krup
  • 2 čtvrtky kachny nebo obrané kousky z celé upečené kachny, se sádlem a šťávou
  • sůl, kmín, česnek

Můj Tomáš nemá rád kroupy. A přesto šoulet miluje. Poprvé jsme ho asi ochutnali v Mikulově, v židovské restauraci. Je jednoduchý, vlastně i levný, zvlášť když využijete obranou kachnu z nedělního oběda a moc moc dobrý. Udělat ho můžete i bez masa, ale sádlo k němu potřebovat budete, právě to dodává celému jídlu tu jedinečnou chuť.

Postup

1. Hrách a kroupy si každé zvlášť namočíme přes noc do studené vody. Druhý den je uvaříme do měkka. Vodu slijeme. Ke kroupám někdy už při vaření hodím stroužek česneku na ochucení. Ten pak do jídla již nepoužívám.

2. Kachnu osolíme a pokmínujeme a podlitou trochou vody upečeme přiklopenou v pekáčku dozlatova. Peču ji často tak, že ji večer dám na 150 °C do trouby a peču dvě hodiny, než jdu spát. Pak kachnu nechám ve vypnuté troubě do rána dojít. Druhý den odklopím a dopeču na 180 °C, aby měla krásnou kůrčičku. Jídlo můžeme udělat i ze zbytků kachny obraných z kostí.

3. Z pekáčku vyjmeme kachnu a ponecháme sádlo a výpek. Do něj nasypeme uvařené kroupy a hrách a promícháme. Dochutíme solí, rozetřeným česnekem a případně majoránkou. Navrch položíme porce kachny nebo promícháme s malými kousky obraného masa a celé zapečeme.


Recepty píše: Magdalenka Hellebrandová (email) | Design, web, fotky a ochutnávač: Hellish