Slané tyčky

Ingredience:

  • domácí linecké těsto (nebo pokud chcete kupované listové)
  • vajíčko na pomazání
  • sypání: mák, kmín, sezam, lněné semínko, černucha, koření na pizzu, koření Ratatouille, sýr… co vás napadne a co vám chutná
  • sůl

Další fotky

Jedno z mnoha využití slaného „falešného“ domácího listového těsta. Pro mlsání k vínu peču různé tvary, ať už jen nakrájením na plechu nebo vykrajováním zvířátek. Sypu je čím mne napadne, dobrý výběr mají u mého oblíbeného Antonína (www.koreni.cz).

Postup

1. Z těsta vyválejte plát, buď vykrajujte tvary pomocí vykrajovátek nebo přeneste celý plát na plech a rozkrájejte rádýlkem na požadované tvary, tyčky… apodobně.

2. Potřete rozšlehaným vajíčkem, posolte a sypte dle fantazie.

3. Pečte na 180 °C ve vyhřáté troubě několik minut, až zezlátnou. Podávejte k dobrému pití.

Varianta: K slavnostní variantě mě přivedla kamarádka Ája. Mezi dva vyválené pláty těsta nasype strouhaný sýr, nejlépe nivu nebo jiný pikantní a pak ještě spojené pláty lehce rozválí, aby se dobře slepily. Pak vykrajuje tvary a postupujeme klasickým způsobem.


Recepty píše: Magdalenka Hellebrandová (email) | Design, web, fotky a ochutnávač: Hellish