Ratatouille

Ingredience:

  • 1 větší nebo dva malé lilky
  • 1 cuketa
  • 2 barevné papriky
  • 3 cibule
  • můžeme malou hokaido dýni, když ji zrovna máme
  • 2 plechovky konzervovaných rajčat (nebo čerstvých, pokud máme zralá ze zahrady)
  • 5 stroužků česneku
  • bylinky podle chuti (bazalka, tymián, rozmarýn… atd)
  • olivový olej
  • parmazán na servírování (nemusí být)

Tohle jídlo jsem poznala vlastně až díky krásnému animovanému filmu stejného jména. Nadšený krysák tam kouzlí v prostředí staré francouzské kuchyně, všude se leskne měděné nádobí a pointou filmu je právě tohle jednoduché venkovské zeleninové jídlo. Receptů je na něj všude množství. Většinou se zelenina pro rychlost krájí na kostičky. Jenomže mně se právě líbí ta estetika plátků, skládaných do vějířků do zapékací mísy na rajčatový základ. Baví mě připravit si jednotlivé hromádky zeleniny, kochat se barevností a pak skládat a vrstvit. Trochu času vám to zabere, ale pokud si to budete užívat jako já, budete mít požitek nejen z jídla, ale i ze samotné přípravy. Lesklá černá slupka lilku, kontrastující s barevnými paprikami a bílou cibulí ve mě vždycky vyvolává radost. No a pak ta vůně, když už se vše zapéká spolu v troubě… tak popadněte dobrý osrý nůž a užijte si to, stojí to za to!

Postup

1. Lilky nakrájíme na tenké plátky, rozložíme na papírovou utěrku a posolíme. Necháme 10 minut “vypotit”. Lilky pomalu pustí vodu a budou pak chutnější. Mezitím si nakrájíme ostatní zeleninu také na tenounké plátky. Tu budeme používat rovnou, lilky je třeba nejprve tepelně předpřipravit.

2. Lilky osušíme papírovou utěrkou. Na pánvi rozehřejeme olivový olej (chce to opravdu dost oleje, lilky ho hodně vsáknou, ale v chuti se vám za to odmění) a opečeme lilky z obou stran dozlatova.

3. Zapékací mísu vymažeme lehce olivovým olejem. Do pánve, kde jsme smažily lilky, vyklopíme rajčata, ochutíme solí a pepřem a čerstvými či sušenými bylinkami podle chuti. Prohřátou rajčatovou směs nalijeme do zapékací mísy.

4. Teď začneme skládat jednotlivé plátky zeleniny přes sebe, jako do vějíře tak, aby se střídaly barvy a chutě a pokládáme na rajčatový základ, až rozprostřeme zeleninu po celé ploše zapékací mísy. Plátky česneku vkládám sem tam mezi plátky zeleniny, tak aby provvoněl celé jídlo. Nejlíp chutná mezi lilkem a cuketou.

4. Teď můžeme zakapat olivovým olejem. Pokud ho máte rádi jako my, nešetřete s ním.

5. Jídlo vložíme do rozehřáté trouby a zapékáme na 180°C dozlatova, až rajčata zespodu zeleniny začnou probublávat a okraje plátků zeleniny jsou zlatavé.

6. Podáváme horké, posypané strouhaným parmazánem.


Recepty píše: Magdalenka Hellebrandová (email) | Design, web, fotky a ochutnávač: Hellish