Quiche - francouzský slaný koláč

Ingredience:

  • Balíček listového těsta nebo domácí slané linecké (jedna dávka vystačí na jeden větší quiche)
  • 150 ml mléka
  • 150 ml smetany
  • 3 vajíčka
  • sůl, pepř, případně nastrouhaný kousek muškátového oříšku na dochucení

Varinta houbová

  • trocha másla pod houby
  • 10 větších žampionů
  • 1 pórek

Varinta sýrová

  • 15 dkg tvrdého sýra (např. eidamu nebo goudy), nastrouhaného
  • 15 dkg šunky nebo salámu nakrájeného na kostičky
  • 2 jarní cibulky nebo hrst bylinek, pokrájené
  • kukuřice z plechovky

Další fotky

Úžasně rychlé a snadné pohoštění z francouzské kuchyně, po kterém se na stole jen zapráší. Křupavé těstíčko v sobě ukrývá hebkou smetanovou náplň, která se rozplyne na jazyku. Nemusíte toho mít v ledničce mnoho, abyste quiche snadno rychle upekli přímo před očima návštěvy. Další výhoda – nemusíte ho podávat teplý, a můžete ho klidně upéct jeden den dopředu!

Poznámka: Tento recept je geniální v tom, že nápň si můžete zvolit zcela dle vaší fantazie nebo obsahu ledničky… Můžete zkoušet různé druhy sýra a bylinek, sezóní zeleninu i mořské plody, zkrátka cokoli máte rádi! Zároveň je to ale i skvělý způsob, jak zpracovat suroviny například z obložených mís ze včerejší večeře (plátky sýrů, uzenin, kousky zeleniny a podobně), které zbyly, nikdo už se do nich nechce pustit, ale jsou stále dobré a nechcete je vyhazovat. Pokud je zapečete do koláče, získáte novou luxusní dobrotu a zlikvidujete efektně to, co se včera nedojedlo!

Variant je nespočet. Základní pravidlo je, že koláč se nepeče příliš dlouho, takže suroviny jako maso nebo větší kousky zeleniny je dobré předem tepelně opracovat. Výborné jsou varianty se špenátem a kozím sýrem, s dýní a bylinkama, s králičím masem a kořenovou zeleninou pokrájenou na malinkaté kostičky (a předem osmahlou na másle) a další a další, fantazii a odvaze se meze nekladou!!!

Postup

1. Těsto rozválíme na plát silný asi 5 mm a přeneseme na válečku do kulaté formy s vlnkovaným okrajem. Zarovnáme okraj. (Pokud zbyde těsto – záleží na velikosti zapékací formy, můžeme ho zpracovat na tyčky, posypat kořením a upéct. Bude se hodit k vínu…) Pokud si přípravu oblíbíte, doporučuji koupit si speciální kovovou formu s vyndavacím dnem, peče se v ní báječně a velmi snadno se pak koláč vyndá.

2. Dno propícháme na několika místech vidličkou a dáme odležet do lednice.

3. Mezitím si předehřejeme troubu na 180°C. Pokud chcete opravdu křupavý koláč, těsto je dobré si předpéct. Formu s těstem vložíme na plech, aby se nám s ní pak lépe manipulovalo, na těsto položíme zmuchlaný a zase rozložený pečící papír (líp se tvaruje) a do něj pečící keramické kuličky nebo obyčejný hrách či fazole. Poslouží jako zátěž a těsto se nám nebude při pečení zvedat. Vložíme do trouby a pečeme 10 minut se zátěží. Pak papír i se zátěží vyndáme a koláč ještě dopečeme, až bude lehce zlatavý. Trvá to dalších 5 – 10 minut.

4. Mezitím, co se peče těsto, si připravíme náplň. Například pro houbovou variantu postupujeme takto: Nakrájíme žampiony (nebo jiné houby) na tenké plátky a na másle podusíme. Zatímco se dusí, nakrájíme na kolečka pórek.

5. Přidáme pórek a necháme jen lehce podusit, stačí jedna minuta, aby pórek neztmavl, ale byl krásně zelený a svěží.

6. Mléko si ohřejem v rendlíčku, pak přilijeme smetanu, aby se také prohřála, ale zároveň trochu zchladila mléko. Potřebujeme totiž směs teplou, nikoli vařící, v té by se nám totiž přidaná vajíčka „uvařila“ a to nechceme… Tím, že směs bude vlažná, urychlíme celé pečení koláče, protože se v troubě nebude muset studená směs zahřívat. Do prázdné misky rozklepneme postupně všechna vejce. Přidáme ohřátou smetanu a mléko a promícháme.

7. Směs ochutíme solí, pepřem, a na jemném struhadýlku nastrouháme trochu muškátového oříšku. (Můžete ho vynechat, ale věřte, že právě on dělá celé dílo dokonalé. Stačí dvě tři strouhnutí, jen na provonění!)

8. Jakmile je korpus předpečem, naklademe na něj směs hub a pórku nebo jakékoli jiné náplně a zalijeme připravenou vaječno smetanovou směsí. Vrátíme do trouby, zmírníme na 160° C a pečeme asi 30 až 40 minut dozlatova, dokud směs nezpevní.

9. Quiche je možné jíst hned, ale trochu hůř se vám bude krájet (bude takový roztřepený). Pokud si ho můžete upéct dopředu, nakrájejte ho pak studený a ohřívejte již připravené porce. Zůstanou hezky s hladkým řezem. S řezem koláče servírujte lehký salátek z čerstvé zeleniny.

10. Koláč vydrží i několik dní v lednici. Nenakrájený i 5 dní, takže se může připravit na plánovanou oslavu celkem dost dopředu.

Vylepšení: Okraje těsta potřete vajíčkem a hustě posypte sezamem. Pokud si děláte vlastní slané těsto, můžete přímo do těsta přidat trochu sušeného česneku nebo parmezán.


Recepty píše: Magdalenka Hellebrandová (email) | Design, web, fotky a ochutnávač: Hellish