Plněné brambory

Ingredience:

  • 4 velké brambory
  • 2 lžíce másla
  • 2 lžíce majonézy
  • dvě hrsti nastrouhaného tvrdého sýra
  • pepř a sůl na dochucení
  • plátkový sýr na plachty
  • okurky, papriky a další zeleninu na případné další modely lodí

Další z mých oblíbených dětských receptů, ze stejné kuchařky jako skořicové sušenky a chleboví medvědi. Jednoduché jídlo, se kterým si s dětmi můžete vyhrát a zabavit tak ratolesti i při přípravě večeře. Fantasii se meze nekladou, proto se nebojte pustit nejen do plachetnic, ale i do parníků, pramic a mořských kajaků.

Postup

1. Brambory v troubě upečeme i se slupkou doměkka. Upečené a mírně vychladlé brambory rozkrojíme na podél a z každé půlky lžící vydlabeme dužinu. Dáváme pozor, abychom nikde neprotrhly slupku, pak by nám do lodi teklo.

2. Vydlabaný vnitřek brambor vidličkou nebo šťouchadlem v misce rozmačkáme a přidáme majonézu, máslo a dochutíme solí, pepřem a případně dalším kořením. Zamícháme nastrouhaný sýr a směsí bramborové loďky zpátky naplníme.

3. Brambory zapečeme krátce pod rozpáleným grilem. Trvá to tak 10 minut, až povrch hezky zezlátne a sýr uvnitř se rozteče.

4. Teď už zdobíme podle naší fantazie. Třeba jen jednoduše plachtami z plátkového sýra a špejle. Veslice vyrobíme pomocí tyčinek pokrájené ze zeleniny jako je paprika nebo okurka. Parník vytvoříme třeba přidáním komínku z žampionové nožičky.

5. Loďky umístíme na mísu s narovnanými listy salátu a podáváme.


Recepty píše: Magdalenka Hellebrandová (email) | Design, web, fotky a ochutnávač: Hellish