Pletené houstičky

Ingredience:

  • 1/2 kg polohrubé mouky
  • 1 balíček droždí (kolem 40 g)
  • 1 lžička cukru na kvásek
  • 250 ml vlažného mléka
  • 50 g tuku (másla, sádla nebo oleje)
  • 2 vejce (1 celé + 1 žloutek do těsta, 1 bílek na potření houstiček)
  • špetka soli
  • kmín, mák, sezam nebo cokoli oblíbeného na posypání

Další fotky

Možná Vás to překvapí, ale když upečete k sobotní snídani nebo třeba i všední večeři tyhle houstičky a přidáte k nim jen máslo a sůl, sklidíte úspěch. Plést jsem se je naučila podle pradávného čísla Apetitu a od té doby je pletu jedině tak. Je to rychlé, snadné a efektní. Vegetariáni asi použijí do těsta máslo, ale kdo jen můžete, dejte sádlo, je to na chuti hodně znát a vydží vláčné několik dní! Tak už utíkejte zadělat kvásek, ať je za chvilku můžete tahat z trouby!

Postup

1. Nejprve si všechny ingredience vyndáme z nledničky, aby získaly pokojovou teplotu. A připravíme si kvásek: Do hrnečku nebo mističky rozdrobíme droždí, přidáme lžičku cukru a zalijeme asi 2 lžícemi mléka a necháme na teplém místě nakynout, až se tvoří bubliny a kvásek nabyde na objemu.

2. Do velké mísy si prosijeme mouku, osolíme špetkou soli, vytvoříme uprostřed důlek, nalijeme droždí, mléko, 1 celé vajíčko a 1 žloutek (bílek si schováme na potření upletených houstiček). Přidáme změklý tuk a začneme zpracovávat těsto. (Bude se trochu lepit, ale po vykynutí se s ním bude pracovat dobře.) Vypracované těsto necháme v míse, přikryté utěrkou, odpočívat a kynout, asi půl hodiny. Těsto by mělo vyběhnout a zdvojnásobit svůj objem.

3. Nakynuté těsto vyklopíme na pomoučněnou pracovní desku, rozdělíme na 12 dílů na 12 houstiček. Dělám to tak, že si těsto rozdělím na dvě poloviny, každou opět na polovinu a takto vzniklé čtvrtiny rozdělím ještě každou na tři díly. Kousky těsta nechám na lince odpočívat a postupně si beru každý kousek. Ten rozdělím ještě na polovinu.

4. Z těchto dvou dílků vyválíme váleček. Válečky položím přes sebe do kříže a konce, které leží pod horním válečkem obtočím tak, aby vznikla jakási postavička (panáček s překříženýma nohama a roztaženýma rukama- bez hlavy). Nejlépe je pletení patrné z obrázků. Mám tedy čtyři konce, z kterých pletu houstičku

5. Pak jen proplétáme tak, aby každý váleček byl jednou přes a jednou pod. Chce to trochu cviku, ale zjistíte, že pletení je opravdu snadné. Stačí to jen zkusit. Když spletu houstičku, konce k sobě přitisknu do špičky.

6. V této fázi si zapneme troubu na 220 °C a necháme ji rostopit. Na dno trouby vložíme pekáče s vodou, která sahá asi do výšky 1 cm. Až se vytvoří v troubě dostatečné horko, voda se začne odpařovat a prostředí pro houstičku tak bude na začátek pečení ideální. Vlhká pára jim pomůže naběhnout a nebudou vysušené.

7. Upletené houstičky skládáme na plech pomazaný olejem či jiným tukem. Postupně nakynou během pletení ostatních. Většinou se mi vejde 6 houstiček na plech. Peču tedy 2 plechy. Všechny nakynulé houstičky potřeme bílkem a posypeme solí a kmínem, sezamem, mákem nebo černuchou.

8. Plechy vložíme do vyhřáté touby a pečeme asi 10 – 15 minut. Upečené houstičky poznáme tak, že když poklepání na spodní plochu zní dutě a povrch hezky zezlátne.

9. Necháme chvíli vystydnout a podáváme s máslem nebo česnekovou či jinou pomazánkou.


Recepty píše: Magdalenka Hellebrandová (email) | Design, web, fotky a ochutnávač: Hellish