Pizza

Ingredience:

  • základní těsto (z jedné dávky jsou asi 4 velké pizzy)
  • 250 g sýra eidamu, uzeného nebo jiného a špetku parmezánu na ochucení
  • 200 g šunky nebo jiné uzeniny
  • 1 konzerva nakládané kukuřice
  • protlak nebo kečup nebo konzervovaná rajčata
  • olivový olej na potírání
  • provensálské koření (tymián, oregano, saturejka, rozmarýn…)
  • cibulka nakrájená na tenká kolečka, případně pórek
  • podle chuti další dobroty: salámy, olivy, vařená vajíčka, ančovičky, tuňák, kuřecí maso, ananas, atd

Další fotky

Pizzu můžete udělat z toho „co dům dal…“. Těžko se tedy píše nějaký konkrétní recept. Tak berte tento recept jen jakousi inspiraci, kterou lze různě měnit. Využijte své fantazie (a zásob ve skříni a ledničce) a pokaždé máte jinou variantu! Co by ale na pizze nemělo nikdy chybět jsou rajčata nebo protlak, sýr a koření (bylinky).

Postup

1. Těsto si rozdělíme na počet dílů podle toho, kolik pizz chceme udělat. Lze dělat velké nebo jen na chuť malé (v průměru 10 cm)

2. Každý díl těsta vyválíme na plát silný asi půl centimetru. Položíme na plech natřený olejem.

3. Okraje potřeme olejem aby byly křupavé a nevysušily se při pečení.

4. Nejprve potřeme kečupem či prolakem nebo poklademe konz. rajčaty. Posypeme jemně koření nebo čerstvými bylinkami. Rozdrobíme kolečka cibule.

5. Na tento základ již kladme podle surovin a fantazie. Většinou dávám uzeniny, případně kuřecí maso. Poté ozdobím kukuřicí. Poslední vrstvu by měla tvořit poctivá vrstva sýra.

6. Pečeme ve vyhřáté troubě na 200°C až jsou okraje zezlátlé a sýr hezky rozteklý. Necháme chilku vychladnout a podáváme s dobrým vínem.


Recepty píše: Magdalenka Hellebrandová (email) | Design, web, fotky a ochutnávač: Hellish