Pečené vepřové kolínko

Ingredience:

  • vepřové koleno
  • vodu na uvaření – tolik, aby bylo celé ponořené
  • sůl, mletý pepř
  • bobkový list, pepř a nové koření k vaření masa
  • cibuli
  • česnek – celou jednu hlavičku
  • chléb a kyselé okurky k podávání

Další fotky

Přestože píšu tenhle recept v květnu, kdy je spíš chuť na jahody než na tučné vepřové, věřte, že se po něm jen oblíznete (a navíc je potřeba uvolnit místo v mrazáku právě pro jahody, takže musíme sníst domácího biopašíka ze statku). Je to recept nerecept. Pár jednoduchých triků vám zaručí úspěch a nevystojíte přitom důlek v podlaze u sporáku. A už dost řečí, přečtěte si postup a dejte se hned do díla, je to úžasné a navíc zdravé! Kolagen všichni potřebujem a kam se s jeho přísunem do těla hrabe nějaké GSCondro… :) A ještě na závěr, pečený česnek je naprostá bomba, určitě ho k tomu zkuste, pečením zjemní a jeho chuť se úžasně doplní s křehkým rozpadajícím se vepřovým.

Postup

1. Koleno dáme do velkého hrnce, zalijeme vodou tak, aby bylo zcela ponořené a přidáme bobkový list, dvě až tři kuličky nového koření a kolem 10 kuliček pepře. Vaříme mírným varem (že tak trochu probublává) dvě hodiny.

2. Koleno vyjmeme z vývaru a vložíme do pekáče, můžeme lehce popepřit čerstvě namletým pepřem, přiklopíme, dáme do trouby a pečeme na 180 – 200 °C 45 minut. Můžeme podlít trochou vývaru, aby se nám nepřipékalo.

3. Mezitím si nakrájíme na tenká půlkolečka cibulku a paličku česneku celou i se slupkami jen lehce zkrojíme, abychom odkryli špičky všech stroužků. Jinak ponecháme tak jak je, se slupkou.

4. Po uběhlé třičtvrtě hodině k masu přidáme nakrájenou cibulku a vložíme i celou seřízlou palici česneku. Pečeme další třičtvrtě hodinu. Na posledních 10 minut můžeme péci již odklopené, aby se vytvořila kůrčička.

5. Pokud máme teploměr na maso (a vřele ho všem doporučuji, protože pak se vám nestane, že byste jakékoli maso někdy nedopekli, názorné obrázky vám přímo řeknou, kdy je který druh masa hotový), zkontrolujte si teplotu nebo alespoň píchněte do masa, zda je hezky křehké.

6. V pekáči ještě necháme několik minut odpočívat (mezitím můžem prostřít) a pak rovnou podáváme. Nejlépe na prkénku s noži s ubrousky, každý si ukrojí kus. K masu naložíme i opečenou cibulku a hlavně česnek: celou paličku vymáčkneme na prkénko k masu, půjde to krásně, protože bude měkký a poddajný. Přidat můžete různé omáčky, hořčice a kečupy, ale musím z vlastní zkušenosti říct, že k tomu žádná ochucovadla nejsou potřeba. Snad jen kyselé okurky a samozřejmě tmavý chleba.

Poznámka: Po uvaření kolene vám zbyde naprosto úžasný vývar. Přeceďte ho a rychle zchlaďte – v zimě na balkóně, v létě v dřezu napuštěném ledovou vodou. Nechte vychladit v ledničce, tuk se usadí nahoře a budete ho moci případně část odstranit, vývar zrosolovatí, ale při ohřátí opět ztekutí. Stačí do něj přihodit pár domácích nudliček, hrst červené čočky nebo cokoli jiného a máte perfektní silnou polévku, která může být druhý den příjemnou vzpomínkou na včerejší baštu! Nebo čistý vývar zmrazte a použijte kdykoli jako základ jakékoli polévky nebo třeba pro rizoto a podobně.


Recepty píše: Magdalenka Hellebrandová (email) | Design, web, fotky a ochutnávač: Hellish