Nakládané sýry

Ingredience:

  • sýry, které chceme nakládat (hermelín, jadel, eidam, korbáčky, parenica…)
  • kvalitní slunečnicový olej
  • 1 lžičku chilli
  • 1 lžičku utřeného česneku
  • 1 lžičku červené papriky
  • koření např Ratatuille (obsahuje sušená rajčata, česnek, bylinky…)
  • celý barevný pepř
  • bobkový list
  • případně čerstvou papričku
  • cibulku nakrájenou na kolečka (bílou i červenou, pokud seženeme)
  • snítky čerstvých bylinek (tymián, rozmarýn, pažitka, bazalka, šalvěj…)

Další fotky

Poprvé jsem ochutnala nakládané hermelíny s touhle chilli pastou u Terezky v Říčanech. Od té doby mám pastu vyrobenou a uskladněnou v malé skleničce v ledničce. Vydrží opravdu i přes rok naprosto nezměněná a hodí se pak kdykoli potřebujete rychle vyrobit mňamku. Koupíte-li pěknou sklenici s patentním uzávěrem, máte dárek hodný králů anebo rychlou luxusní dobrotu k vínu, když přijde nečekaná návštěva.

Postup

1. Smícháme spolu česnek, papriku a chilli až vytvoříme pastu.

2. Hermelíny podélně prokrojíme a namažeme pastou. Pokud je budeme nakládat celé, vložíme kolečka cibule a nějakou bylinku. Opět spojíme. Pokud máme menší sklenice nebo chceme dělat špízy, hermelíny nakrájíme na poloviny nebo čtvrtiny. (V tomto případě nevkládáme cibulku, protože by se nám čtvrtky pak mohly ropzadat.)

3. Ostatní sýry nakrájíme na kousky a pomažeme chilli pastou.

4. Sýry skládáme do sklenice, případně můžeme nejprve kousky napíchat na delší párátka a vytvořit špízy.

5. Mezi sýry sypeme kolečka cibule, bylinky a koření, můžeme přidat celé papričky, plátky česneku a podobně.

6. Vše zalijeme olejem, uzavřeme a necháme v lednici 3 – 7 dní odležet. Před podáváním necháme půl hodiny mimo ledničku, aby se sýry rozležely a lépe vynikla jejich chuť.

7. Podáváme s čerstvým pečivem (nejlépe domácím).

Poznámka: Nakládat se dá všechno. U hermelínů se přesvědčíme, že jsou zralé. Koupíme je radši dopředu a necháme několik dní mimo ledničku. Nezralé ani nakládáním nezískají správnou chuť a chutnají moc tvarohově. Můj Tomáš hermelíny moc nemusí, tak jsem začala nakládat i tvrdé sýry. Fantazii se meze nekladou, proto použijte bylinky, které zrovna máte poruce. dodají tomu šmrnc a výbornou chuť!


Recepty píše: Magdalenka Hellebrandová (email) | Design, web, fotky a ochutnávač: Hellish