Mexické pšeničné Tortilly

Ingredience:

  • 250 g hladké mouky
  • 60 g sádla
  • 130 ml vlažné vody
  • špetka soli

Pustit se do kukuřičných tortill vyžaduje speciální mouku, která se shání velmi obtížně. S vděčností jsem tedy přijala recept na ty z pšeničné mouky. Rcepet je ideální a kouzelná ingredience – jak jinak než sádlo! Ze všech receptů se tenhle osvědčil nejvíc, zkrátka správný poměr surovin.

Postup

1. Do větší misky přesijeme mouku, přidáme sůl a sádlo. Rukama nebo v robotu rozmělníme sádlo do mouky, aby nám vznikla jemná drobenka. Pak postupně přidáváme uvedené množství vody a postupně propracováváme, aby vzniklo těsto. Nemělo by lepit, mělo by být pružné a hladké. Pokud budeme těsto úpropracovávat rukama, klidně si jej můžeme vyklopit na pracovní desku a prohníst.

2. Těsto vložíme zpátky do misky, přikryjeme folií nebo víčkem a necháme alespoň půl, nejlépe celou hodinu odpočívat v chladu, třeba v ledničce.

3. Z těsta si nakrájíme malé kousky velikosti asi pingpongového míčku. Každý pak pomocí kuchyňského válečku, lahve (od Tequilly raději ne, je moc hrbolatá) třeba od vína nebo jen rukama vyvalujeme na tenké placky. Ideální tloušťku poznáme po upečení první placky. Ale těsto by mělo být silné přilbližně 1 – 2 mm.

4. Těžkou litinovou, kameninovou nebo titanovou pánev rozpálíme a nasucho na ní placky pečeme jen chviličku, až naskáčou hnědé puchýřky, otočíme z druhé strany a opět jen lehce opečeme. Když necháme na pánvi placku moc dlouho, vyschne a bude tvrdá jak kámen, nepůjde rolovat. (I taková se dá zužitkovat – nalámaná na kousky poslouží místo brambůrků k nějaké dobré omáčce, třeba gaucamole nebo hummusu.)

5. Placky udržujeme teplé například zabalené v utěrce a podáváme s fazolemi, chilli con carne nebo jen plněné zeleninou a sýrem.


Recepty píše: Magdalenka Hellebrandová (email) | Design, web, fotky a ochutnávač: Hellish