Louhované preclíky - Laugenbrezel

Ingredience:

  • 0,5 kg polohrubé mouky (z tohoto množství dostaneme asi 16 preclíků)
  • 60 g sádla nebo jiného tuku (ale ze sádla budou nejvláčnější)
  • 1,5 lžičky cukru
  • 1 žloutek + 1 vajíčko na potření
  • 20 g čerstvého droždí
  • 375 ml mléka pokojové teploty
  • špeta citronové kůry
  • sůl a hrubá sůl na posypání

Na louhovací lázeň:

  • 1 litr vody
  • 3 lžíce jedlé sody

Vláčné, na povrchu křupavé preclíčky, s krásně zlatavou kůrkou vás dostanou. Recept jsem objevila na stránkách časopisu Týden a dozvěděla se, že louhované pečivo je typické v Německu. Příprava zpočátku zarazí, preclíky se totiž vykynuté na pár vteřin vloží do vroucí vody se sodou a pak teprve pečou, ale tahle zvláštnost v postupu z nich udělá opravdu velkou dobrotu. K vínu nebo pivu, na návštěvu nebo jen tak k večeři… určitě to zkuste!

Postup

1. Nejprve si připravíme kvásek: Do malé mističky rozdrolíme droždí, přidáme cukr a zalijeme trochou mléka tak, aby droždí bylo celé zalité. Důkladně lžičkou vymícháme do kašičky, přiklopíme víčkem nebo obalem od droždí a necháme na teplém místě kynout.

2. Zatímco nám kyne droždí, prosijeme si mouku do velké zadělávací mísy, přidáme sůl, citronovou kůru, sádlo, žloutek a mléko. Když je droždí vykynuté do kvásku – tedy zdvonásobilo objem a napovrchu jsou bubliny, vlijeme ho k ostatním surovinám a začneme vypracovávat těsto. Nejprve pracujeme s vařečkou, později si těsto můžeme vyklopit na vál a propracovat ho rukou. Počítejte ale s tím, že bude lepivé a lepivé i má zůstat.

3. Vypracované těsto dáme přibližně na hodinu kynout.

4. Těsto si rozdělíme na stejně velké kousky (dělám to tak, že si ho vyválím na váleček a ten pak stále půlím a půlím, až dostanu pravidelné malé kousky). Z každého vyválíme váleček, který vprostřed necháme trochu silnější než na krajích. Pak smotáme do tvaru preclíku a to tak, že vezmeme oba konce a dvakrát je přes sebe zatočíme a pak položíme na bříško preclíku. Klademe na papírem vyložený nebo tukem vymazaný plech.

5. Plech uložíme do chladu, nejlépe do ledničky a necháme asi půl hodiny odpočinout. V chladu těsto zpevní a bude se nám dobře vkládat do vody.

6. Ke konci doby odpočívání preclíků si zapneme troubu na 180 °C. Do většího hrnce nalijeme litr vody, přivedeme k varu a přidáme 3 lžíce sody. Pozor, trochu to zapění.

7. Preclíky vyndáme z ledničky a vkládáme do vroucí vody, vždycky tak tři najednou, podle velikosti hrnce. Necháme 30 vteřin a opět vyndáme děrovanou lžící nebo vařečkou. Položíme zpátky na plech a postup opakujeme se všemi preclíky.

8. Do hrnečku rozklepneme vajíčko, lehce prošleháme vidličkou a pomocí štětečku nebo mašlovačky potíráme preclíky vajíčkem. Jejich povrch pak bude krásně zlatý. Sypeme hrubou mořskou solí a vložíme do předehřáté trouby.

9. Pečeme v troubě asi 15 – 20 minut, až je povrch preclíků krásně zlatý a poklepání na spodní stranu zní dutě.

10. Necháme vychladnout a podáváme s dobrým pitím, k salátu, rozkrojený s máslem nebo se sýrem a nebo jen tak.


Recepty píše: Magdalenka Hellebrandová (email) | Design, web, fotky a ochutnávač: Hellish