Lasagne se špenátem

Ingredience:

  • jeden a půl balíčku kupovaných plátů lasagní (podle velikosti zapékací mísy; počet si můžete předem odpočítat, většinou dělám 4–5 vrstev) nebo domácí (bod 1–4 postupu)
  • na kostičky nakrájená slanina nebo špek (pokud jsme vegetariáni, můžeme vynechat)
  • 2 balíčky mraženého špenátu
  • 1 kostka Masoxu
  • 2 vajíčka
  • 30 dkg nahrubo nastrouhaného sýra typu Eidam nebo ještě lépe tvrdé mozzarelly
  • máslo na vytření formy + trocha navrch

Domácí lasagně

  • hladká mouka
  • olivový olej
  • 2 vajíčka
  • sůl a čerstvě mletý pepř podle chuti

Rajčatová omáčka

  • konzerva krájených rajčat například značky Valfruta
  • oregano nebo jinou bylinku
  • sůl a čerstvě mletý pepř podle chuti

Další fotky

Tento recept jsem si sama vymyslela před několika lety a naše rodina si ho opravdu zamilovala. Přestože jsme příznivci masa, tato letní bezmasá varianta je velmi vítaná a navíc se dá vyrobit téměř bez nakupování a je poměrně levná. K pravému kulinářskému zážitku teď přispívá ještě pravý Italský strojek, který jsem dostala k předloňským Vánocům a s tím je výroba lasagní ještě zábavnější… Nedávno Tomáš přišel s novou variantou, kterou jsme si oblíbili. Porci lasagní servíruji na talíř doprostřed rajčatové omáčky. Kombinace špenátu a rajčat je nečekaně výborná!

Postup

Pokud použijeme kupované lasagne, skočíme rovnou na bod 4, pro výrobu vlastních začneme od 1

1 Do misky rozklepneme celá vajíčka (Pozor, bez bílku to opravdu nejde, těsto se drolí a nedrží pohromadě!), nalijeme 2–3 lžíce oleje, osolíme a okořeníme.

2 Mouku přisypáváme podle potřeby a vypracováváme těsto, až vznikne hladký pěkný bochánek, pružný a nelepivý. (Pokud máme strojek na těstoviny, postupujeme tradičně, jak jsme zvyklí: vypracováváme těsto na nejsilnější šíři až je plát pružný a hladký. Poté postupně ztenčujeme, až vyválíme plát silný na strojku asi na stupeň 8) Pokud vyvalujeme válečkem, snažíme se o co nejtenčí plát silný asi jako pohlednice.

3 Plát nakrájíme na pruhy které odpovídají délkou kratší straně pekáče.

4 Vaříme v osolené vodě s kapkou oleje, vždy jen několik plátů, které postupně vyndáváme do cedníku a proplachujeme studenou vodou, v horké vodě vaříme další. Nevaříme všechny najednou, mohly by se nám slepit nebo potrhat. Pokud vaříme čerstvé pláty, jsou uvařené během 1–2 min. Pokud použijeme kupované – sušené, jsou silnější a je třeba vařit je déle.

Příprava samotného jídla:

5 Troubu zapneme na 200°– 250°C. Formu na zapékání silně vymažeme máslem.

6 V kastrůlku s nepřilnavým povrchem rozškvaříme kostičky slaniny či špeku. Přidáme rozmražený špenát a když je prohřátý, přidáme rozdrolenou kostičku Masoxu.

7 Poté do směsi zamícháme vajíčka, která jsme si předem rozklepli do hrnečky a zkontrolovali jejich čerstvost.

8 Špenátem mícháme několik minut, až zhoustne. Odstavíme z ohně.

9 Na dno zapékací mísy položíme jednu vrstvu vařených okapaných lasagní. Na tu naklademe vrstvu špenátu silnou asi 1 cm.

10 Na špenát rozložíme další vrstvu lasagní, poté posypeme hustou vrstvou sýra. Opět rozložíme pláty těstovin.

11 Pokračujeme opět se špenátem a postup opakujeme až do vypotřebování ingrediencí. Zakončíme vrstvou špenátu a sýra.

12 Na sýr sem tam položíme „oříšek“ másla, který se během pečení rozpustí a spojí se sýrem. Pečeme v troubě přibližně 30 minut dozlatova.

Varianta s omáčkou:

Rajčata krátce prohřejeme v kastrůlku, okořeníme bylinkami a saolí s pepřem a nalijeme na nahřáté talíře, doprostřed položíme porci lasagní a podáváme.

Poznámka:

Lasagne je možné připravit i jeden den dopředu a uchovat je v lednici. Zapékáme je těsně před jídlem, ale musíme počítat s tím, že vychlazeným bude déle trvat, než se prohřejí, zapékáme je tedy zezačátku na nižší teplotu a postupně přidáme teplotu pro získání zlaté kůrčičky. Dají se jíst i studené, pokud nemáme možnost ohřátí, ale čertsvé teplé jsou jednoznačně nejlepší…


Recepty píše: Magdalenka Hellebrandová (email) | Design, web, fotky a ochutnávač: Hellish