Langoše

Ingredience:

  • 1/2 kg hladké mouky
  • 25 g droždí
  • lžičku cukru na kvásek
  • 1 malý bílý jogurt (mívá kolem 125 g)
  • 1/2 lžičky jedlé sody
  • 1 lžička soli
  • přibližně 1/4 l mléka (přidávám postupně)
  • na podávání strouhaný sýr, česnek, kečup a podobně

Poprvé těsto na langoše přivezl kamarád David na nějakou naší povedenou party na Dole. Jeho maminka mu těsto vyrobila a zabalila s sebou a my si pak jen smažili čerstvé, neuvěřitelně dobré, křupavé langoše. Bezvadný originální nápad. Pak jsem si vyprosila recept a úspěšně začala těsto dělat sama. Pamatuju si, jak jsem ho jednou, ještě v dobách gymplu, kousek vzala Zuzce do školy. Přes vyučování jsme ho měly zavřené v plechové skříňce v suterénu, mezi učebnicema a po škole na nás vybaflo ze skříňky asi tak desetkrát větší než ráno…  Jednoduché, levné a skvěle nezdravé jídlo s chutí letních festivalů, otevřených zahrádek a točeného (nebo dobře vychlazeného lahvového) piva…

Postup

1. Do malé mističky rozdrolíme droždí, přidáme cukr a zalijeme asi dvěma lžícemi mléka. Důkladně zamícháme a necháme na teplém místě přikryté vzejít. Kvásek je nakynulý, když nabyde a vidíme velké bubliny.

2. Do mísy prosijeme mouku, sůl a sodu (prosátím se mouka nadýchá a provdušní), vytvoříme důlek, kam vlijeme jogurt, přilijeme vzešlý kvásek a přilijeme třičtvrtiny množství mléka, začneme vypracovávat těsto a pokud je moc sypké, dolijeme mléko. Vypracované těsto vložíme do mísy vytřené olejem a vložíme do ledničky. Necháme zakryté kynout, můžeme klidně i přes noc. Těsto vydrží v lednici i několik dní.

3. Z těsta ukrajujeme kousky, z kterých rukama nebo válečkem vyválíme tenké placky. Vyvalujte opravdu tenké, protože jedině tak se stihnou propéct a nestane se vám, že bude těsto uvnitř langoše syrové. V pánvi si rozehřejeme vrstvu (asi 1cm vysokou) kvalitního, nejlépe řepkového oleje. Do rozpáleného oleje vkládáme postupně placky těsta a smažíme. V teple placky naběhnou, udělají se na nich puchýře a začnou zlátnout. Osmažíme z obou stran a hotové odkládáme na talíř vyložený ubrouskem, aby vsákl přebytečný tuk. Z dávky je asi 14 langošů, podle velikosti.

4. Ještě teplé langoše můžeme podávat potřené česnekem, ozdobené kečupem a sypané strouhaným sýrem nebo na sladko se skořicovým cukrem, jak kdo má rád. Přeju dobrou chuť!


Recepty píše: Magdalenka Hellebrandová (email) | Design, web, fotky a ochutnávač: Hellish