Kuřecí kousky ve sladko-kyselé omáčce

Ingredience:

  • 800 g omytého kuřete, nakrájeného na kousky velké asi 2 cm
  • 2 lžíce škrobu (solamylu) + 1–2 lžičky na omáčku

  • 1/2 až 1 lžíce sojové omáčky
  • 1–2 vajíčka
  • sůl
  • šťáva ze 3 – 4 pomerančů (cca 250ml) + 1 celý na ozdobu
  • 3 lžíce medu
  • 60 g loupaných na nudličky nakrájených mandlí
  • olej na smažení
  • rýže nebo hranolky jako příloha

Doba přípravy: asi 20–30 minut Počet porcí: 4–5 podle hladu

Další fotky

S tímto jídlem mám spojen velmi romantický večer v čínské restauraci pod Petřínem. Bylo mi tehdy 15 a na večeři mě pozval kamarád (dneska již manžel). Jídlo nám moc chutnalo a já se ho rozhodla doma udělat. Experimentovala jsem poměrně dlouho, ale nakonec se mi to podařilo a dneska patří toto jídlo ke svátečním, slavnostním příležitostem. A pak že láska neprochází žaludkem…

Postup

1. Na suché pánvi opražíme mandle. Dáme stranou do mističky.

2. Solamyl smícháme s rozšlehaným vajíčkem a vytvoříme těstíčko.

3. Osušené kousky kuřete osolíme, v těstíčku obalíme a smažíme v dostatečném množství oleje dokřupava. Nasypeme do mističky či hlubokého talíře, dáme stranou a udržujeme teplé.

4. Vymačkáme šťávu z pomerančů, jeden si necháme na ozdobu.

5. Na pánev nalijeme med a rozehřejeme až začne pěnit, zmírníme plamen a vmícháme pomerančovou šťávu.

6. Dochutíme sojovou omáčkou, ale jen opatrně, aby nepřebila jemnou chuť medu a pomerančů.

7. V malém množství studené vody rozmícháme 1–2 lžičky solamylu a opatrně vmícháme do omáčky. Za stálého mícháním necháme zhoustnout. Pokud se nám zdá příliš hustá, doředíme pomerančovou šťávou.

8. Teď přidáme pražené mandličky. Na talíř naaranžujeme přílohu, ozdobíme plátky pomeranče, přidáme maso a to bohatě zalijeme omáčkou. Přidáme snítky pažitky či jiné bylinky a podáváme.


Recepty píše: Magdalenka Hellebrandová (email) | Design, web, fotky a ochutnávač: Hellish