Kulajda se zastřeným vejcem

Ingredience:

  • 30 g másla
  • 1 cibule
  • 3 lžíce hladké mouky
  • 1,5 l kuřecího (nebo jiného) vývaru
  • 4 velké brambory
  • hrst sušených hub
  • 3 lžíce octa (případně víc, podle chuti)
  • 250 ml smetany na dochucení
  • pepř, sůl
  • kopr
  • vejce podle počtu strávníků
  • ocet a sůl na uvaření vajec

Polévka, kterou můžu jíst snad ve dne v noci. Naučila mě ji moje maminka a já ji s radostí vařím. Udělám ji vždycky větší hrnec, aby zbylo i na druhý den. Odleželá chutná ještě lépe! Zastřené vajíčko jsem se pak naučila v práci, při přípravě snídaní. Je to snadné, ale vyšvihne to vaše kuchařské umění a polévka bude sytější. Ale pokud nemáte zastřené vajíčko chuť zkoušet, klidně ho uvařte natvrdo a oloupané vložte do polévky. S Americkými studenty s ní vždycky zahajuji semestr a spolu s domácíma houstičkama sklízí velký úspěch. A má jednu obrovskou výhodu, je jen z pár surovin, které většinou doma máte stále po ruce…

Postup

1. Sušené houby zalijemev hrnečku horkou vodou a necháme máčet, klidně i několik hodin. Cibuli oloupeme, rozpůlíme a nakrájíme nadrobno. Brambory oloupeme a nakrájíme na kostičky.

2. V hrnci rozehřejeme máslo, osmahnem na něm cibuli a zasypeme moukou.

3. Zalijeme studeným vývarem (případně vodou a bujónem z kostky), přidáme brambory a scezené houby a přivedeme k varu. Vaříme, až jsou brambory měkké.

4. Zatímco se vaří polévka, připravíme si zastřená vejce. Kastrůlek s vodou přivedeme k varu, snížíme plamen tak, aby voda jen jemně probublávala a nevařila se velkými bublinami. Do vody přidáme několik lžic octa a asi tak lžičku soli. Do hrnečku si rozklepneme vajíčko. Pak lžící vytvoříme v hrnci s vroucí vodou vír a do něj opatrně vlijeme vajíčko. Vaříme je jen chvilku, 2 – 3 minuty, aby žloutek ještě lehce pružil na dotek. Pak vejce vyndáme z vody a vložíme do misky se studenou vodou, kde se vajíčko přestane vařit a navíc se vykoupe od octa a soli. Takto uvaříme potřebný počet vajec, podle počtu strávníků.

5. Polévku dochutíme octem, solí a mletým pepřem, vsypeme nadrobno nakrájený kopr (snítku si necháme do každého talíře na ozdobu). Zjemníme smetanou.

6. Do každého talíře vložíme zastřené vejce a nalijeme polévku. Vajíčko ozdobíme snítkou kopru a podáváme s úsměvem! Případně s domácíma houstičkama!


Recepty píše: Magdalenka Hellebrandová (email) | Design, web, fotky a ochutnávač: Hellish