Krémová cibulačka

Ingredience:

  • 5 – 6 velkých cibulí
  • 1.5 – 2 l vody nebo vývaru (pak nejsou potřeba vývarové kostky)
  • masox nebo bylinkovou kostku
  • sůl a pepř na dochucení
  • olej nebo sádlo na osmahnutí cibulky
  • pažitku na ozdobení
  • opečené kostičky chleba
  • smetana do dochucení (lze vynechat)

Tuhle krémovou polévku mě naučila maminka. Měly jsme ji jako děti strašně rády a  teď ji moc ráda vařím. Nejenže je úžasně dobrá, ale i levná, jednoduchá a navíc lze snadno udělat vegetariánskou podobu. Hodí se vařit na Velikonoce, kdy potřebujeme hodně slupek od cibule na barvení vajíček. Ale dělám ji častěji, zvlášť, když doma zrovna nic moc není…

Postup

1. Cibuli oloupeme a nakrájíme nadrobno. Ve větším rendlíku rozpálíme tuk a na něm dozlatova osmahneme cibuli.

2. Když je cibulka pěkně zltá až dohněda, zalijeme ji vývarem nebo vodou a rozdrobíme do ní kostku.

3. Vaříme 20 – 30 minut, až cibule změkne. Poté po částech rozmixujeme v mixéru nebo rovnou v rendlíku ponorným mixérem. Můžeme případně přepasírovat přes síto.

4. Polévku opět prohřejeme, zjemníme smetanou, dochutíme solí a pepřem podle chuti a podáváme zdobenou pažitkou a kostičkami chleba, případně na dno každého talíře před nalitím polévky můžeme dát hromádku strouhaného sýra.

Malá rada: Pokud dostanete nový mixér, zkontrolujte, že jste odstranili z nože na mixovací tyči plastovou krytku, mohlo by se vám totiž stát to, co mně letos o Vánocích. Nevědomky jsem rozmixovala celou plastovou krytku do polévky a objevila ji až na dně talíře, když už jsem dojídala. Přestože jsem byla sama doma, docela dost jsem se tomu nasmála.


Recepty píše: Magdalenka Hellebrandová (email) | Design, web, fotky a ochutnávač: Hellish