Kopřivová nádivka

Ingredience:

  • 10 den starých rohlíků či 8 žemlí, případně veku nebo bagetu
  • 6 vajec
  • 400 g vařeného uzeného masa
  • 50 g rozpuštěného másla + ještě trochu na vymazání formy
  • sůl na dochucení
  • špetku muškátového oříšku
  • 2 hrsti sekaných kopřiv
  • hrst loupaných mandlí

Nadýchaná nádivka jako stvořená pro Velikonoční výlet za krásami naší vlasti. Dobře se převáží a je dobrá i studená. Recept mám z Apetitu a moc ráda ji peču i mimo svátky. Pokud zrovna nebude doba kopřiv, můžete je nahradit třeba špenátem nebo jiným lupením.

Postup

1. Troubu předehřejte na 200, horkovzdušnou na 180 °C. Vejce rozklepněte a oddělte bílky a žloutky. Pečivo nakrájejte na kostičky a v míse je promíchejte s rozpuštěným máslem, žloutky, kopřivami, solí a muškátovým oříškem.

2. Uzené, i když je už tepelně upravené, deset minut povařte (potřebujete získat vývar) a nakrájejte na kostičky. Přidejte k ostatním surovinám a kostičky pečiva ještě zvlhčete vývarem. V jiné míse ušlehejte bílky do tuha (když nadzdvihnete metlu, špičky sněhu se neohýbají) a sníh lehce vmíchejte do směsi.

3. Formu důkladně vymazejte máslem a navršte do ní nádivku. Uhlaďte povrch a posypte ho mandlemi, nakrájenými na nudličky. Pečte tak půl hodiny, dokud nebude nádivka pevná a zlatavá.

4. Podávejte buď teplou se salátem nebo studenou někde na louce u hradu, rozhledně nebo kdekoli jinde na výletě!


Recepty píše: Magdalenka Hellebrandová (email) | Design, web, fotky a ochutnávač: Hellish