Fish and chips

Ingredience:

  • 750 g filet z oblíbené ryby
  • 1 citron
  • 30g hladké mouky
  • olej na smažení (vhodný je řepkový nebo palmový)
  • sůl a pepř
  • hrášek (mražený nebo čerstvý)

Na těstíčko:

  • 1 lžička sušeného droždí nebo 10 g čerstvého
  • 4 lžíce teplé vody
  • 150 g hladké mouky
  • 1 lžíce oleje
  • 175 ml piva
  • 1 bílek

Na tatarskou omáčku:

  • 1 uvařené vejce
  • 2 kyselé okurky
  • 1 menší šalotka nebo cibulka
  • snítka petrželky
  • estragon (čerstvý nebo sušený namočený)
  • 125 ml majonézy
  • sůl a pepř

Další fotky

Klasika britských fastfoodů… Snad i u nás bude brzy na každém rohu rybí varianta rychlého stravování, ale zatím si ji můžete udělat doma. Kouzlo receptu spočívá v nadýchaném těstíčku a dokonale propečené křupavé rybě. Hranolky můžete udělat domácí či dopéct mražené nebo si k tomu udělat klidně cokoli jiného. Já dělám hranolky nasucho pečené v troubě. Nejsou tak křupavé, ale zase nejsou mastné a tomu dáváme přednost :) Nezapoměňte na domácí tatarku, ta k tomu neodmyslitelně patří a pokud chcete jíst jako snad každý Brit, podávejte k rybě i ocet… (ale třeba mně to bez něj chutná víc … :D…) A jako jsme to zažili s bráškou Davidem na lodi korzující mezi Irskem a Británií, patří k tradici v restauraci podávat k rybě ještě zelený hrášek.

Postup

1. Droždí nasypeme do mísy a přidáme vodu a necháme stát 5 minut.

2. Mouku a špetku soli prosejeme do větší mísy a vprostřed vyhloubíme důlek. Do něj nalijeme rozpuštěné kvasnice, olej, dvě třetiny předepsaného množství piva. Vařečkou vypracujeme hladké těstíčko a vmícháme zbytek piva.

3. Těstíčko necháme v teplém místě asi 30 – 35 minut vzejít. Napění-li se, svědčí to o tom, že kvasnice správně pracují.

4. Připravíme si tatarskou omáčku: všechny ingredience nakrájíme na malé kostičky a vložíme do mísy. Přidáme majonézu a promícháme, dochutíme solí a pepřem a bylinkami.

5. Rybí filety propláchneme pod proudem studené vody a vysušíme papírovými ubrousky.

6. Maso velkým nožem naporcujeme na 4 úhledné díly. Každý kousek obalíme v mouce ochucené solí a pepřem, oklepeme přebytečnou mouku a položíme na talíř.

7. Ušleháme si v čisté míse sníh a opatrně ho vmícháme do těstíčka. V tom pak obalujeme – namáčíme jednotlivé kusy ryby a vkládáme do rozpáleného oleje na pánvi. Smažíme dozlatova z obou stran.

8. Hrášek vyloupeme z lusků nebo vysypeme do misky mražený, propláchneme vroucí vodou, případně pak dochutíme kouskem másla a trochou soli. Hrášek není třeba vařit, bude krásně křupavý a zachová si barvu.

9. Podáváme s oblíbenou přílohou a tatarskou omáčkou, každý kousek ryby ozdobíme čtvrtkou podélně nakrájeného citronu.


Recepty píše: Magdalenka Hellebrandová (email) | Design, web, fotky a ochutnávač: Hellish