Domácí paštika z vepřových jater

Ingredience:

  • 25 dkg vepřových neb telecích jater
  • 30 dkg brambor
  • 3 dkg cibule
  • 3 dkg sádla na usmažení
  • 2 dkg sádla rozpuštěného
  • 3 dkg slaniny
  • 1 vejce
  • sůl, mletý bílý pepř, paštikové koření
  • 1 sardelku

Další krásný recept z Kuchařských předpisů drahé paní Sandtnerové. Přidávání brambor zní zprvu nezvykle, ale na chuti je nepoznáte a paštika bude mít jemnou chuť. K základnímu receptu můžete přidat mandličky, zelené bylinky, zkrátka cokoli, co vás napadne a budete mít doma. Servírovat pak můžete s opečenými tousty, čerstvým chlebem nebo na kolečkách rohlíku jako „finger-food“…

Postup

1. Brambory pokrájíme a uvaříme v osolené vodě. Vodu slijeme a brambory necháme zchladnout. Na sádle do „sklovata“ (to znamená, až cibulka zprůhlední, ale ještě není hnědá) osmahneme najemno nakrájenou cibulku. Syrová játra pokrájíme na kousky a společně s cibulí, sardelkou a slaninou dvakrát umeleme na masovém strojku. Teď přichází asi nejnáročnější část a to propasírování. Játra přes jemné síto propasírujeme do čisté misky. Zbavíme se tak různých blanek a paštika pak bude krásně jemná.

2. K játrům prolisujeme přes masový strojek vařené brambory a promícháme. Přidáme sádlo, vejce, koření, pepř a sůl. Vše dobře promícháme a přednáme do sádlem vymazaného porcelánového hrnečku nebo formy.

3. Přiklopíme pečícím papírem a ovážeme provázkem nebo zagumičkujeme. Vložíme do rendlíčku s vodou (voda může dosahovat klidně jen do pětiny formy) a přikopené vaříme v páře asi hodinu. Zda je paštika uvařená nejlépe poznáme podle kuchyňského teploměru, který nám po vpichu naměří teplotu uprostřed. Pokud doputovala měrka až k obrázku pašíka, máme hotovo :-)

4. Paštiku vyklopíme a necháme vychladnout. Podáváme s chlebem nebo bílou bagetkou, doplníme kyselou okurkou, plátkem vařeného vajíčka paprikou a podobně. Dobrou chuť!


Recepty píše: Magdalenka Hellebrandová (email) | Design, web, fotky a ochutnávač: Hellish