Chilli con carne

Ingredience:

  • 150 – 200 g suchých červených fazolí
  • 500 g mletého hovězího masa
  • 2 lžíce oleje, palmového nebo řepkového
  • 1 cibule
  • 2 zelené (nebo 1 a 1 červená) papriky
  • 500 g zralých rajčat, pokud je jejich sezóna, nebo 1 plechovku kvalitních konzervovaných
  • 2 stroužky česneku
  • 1 lžíce mleté sladké papriky
  • 1/2 – 1 lžička chilli
  • 1/2 lžičky oregana
  • mletý čerý pepř
  • bobkový list
  • sůl, případně petrželová nať

Úžasná dobrota, kterou stojí zato ochutnat! Tenhle recept mám, jak jinak, než od Ivanky Pínové. Stále toužím inspirovat se jejich tématickými večery, tak snad tohle bude náběh na jeden Mexický… :-) Každopádně tohle jídlo je snadné, stačí několik surovin. Jediné, co je třeba udělat dopředu – namočit na noc fazole a pak je uvařit. Když si tohle ale předem připravíte, samotná příprava jídla je snadná. Pak už jen stačí nasadit Sombrero, osedlat koně a sezvat všechny hosty!

Postup

1. Fazole zalijeme studenou vodou a necháme bobtnat přes noc. Druhý den slijeme a propláchneme (odstraněním vody se odstraní i velká část nadýmacích látek). Vaříme v NEOSOLENÉ vodě až do změknutí. Když jsou fazole měkké, osolíme a chvilku ještě povaříme, pak slijeme a propláchneme.

2. Cibuli si pokrájíme nadrobno, papriky na menší kostičky nebo proužky. Rajčata posekáme na kousky.

3. Ve velké pánvi nebo rendlíku rozpálíme olej a osmahnem na něm dozlatova cibulku a prolisovaný česnek. Pak přidáme maso a za promíchávání osmahnem, až ztratí růžovou barvu. Pak přidáme papriku a rajčata, uvařené fazolky, koření, sůl, bylinky. Vše důkladně promícháme a pod pokličkou na mírném plameni dusíme 1 – 2 hodiny. Pokud je směs příliš suchá, můžeme lehce podlít vodou.

4. Podáváme s bílým pečivem.

Doporučení: Pokud máte papiňák, využijte ho, jak na vaření fazolí, tak samotného jídla. Urychlíte tím celou přípravu nejméně třikrát! A ještě jedna rada na závěr: Pokud můžeme, necháme směs do druhého dne odležet, chutě se více spojí a jídlo získá další rozměr :-)


Recepty píše: Magdalenka Hellebrandová (email) | Design, web, fotky a ochutnávač: Hellish