Bramborový salát

Ingredience:

  • 1 kg brambor (nejlépe typu A)
  • 1/2 kg mrkve
  • 1/2 kg celeru
  • ocet a sůl na vaření zeleniny
  • sklenici sterilovaného nebo 200 g mraženého hrášku
  • 300 g kyselých okurek
  • 4 –6 lžic majonézy
  • 2 lžíce zakysané smetany (nebo jogurtu, jak kdo chce)
  • pepř, sůl

Na bramborový salát snad neexistují dva stejné recepty. Každá rodina má ten svůj, jedinečný a pravý. Tak píšu ten náš, co jsme vždy tradičně dělali 23. prosince a to hlavně s tátou. Důležité bylo správně uvařit brambory, aby se moc „nerozpatlávaly“ a hrášek nakrájet na kuličky, to dalo nejvíc práce…:) jak jsme s chutí upozorňovali jedlíky u stolu! Pak jsme si jednou řekli, proč tak výborný salát dělat jen jednou do roka, a tak ho děláme častěji. Přidat tam můžete cokoli dalšího, vajíčka, cibulku, salám, kukuřici, prostě cokoli máte rádi a chcete tam mít.

Postup

1. Brambory i se slupkou dáme do většího hrnce, zalijeme vodou, aby byly ponořené, osolíme malou lžičkou soli a přivedeme k varu. Vaříme asi 15 – 20 minut podle velikosti, až jsou po vpichu nožem měkké, ale ještě se po rozkrojení příliš nedrolí. Necháme vychladnout.

2. Mrkev a celer oloupeme a vložíme do hrnce, pokud je mrkev příliš dlouhá, překrojíme jí napůl. Zalijeme vodou, osolíme malou lžičkou soli a přidáme dvě až tři lžíce octa. Přivedeme k varu a vaříme 10 – 15 minut, aby zelenina byla měkká, ale ne rozvařená. Vyjmeme z vody (tu můžeme použít třeba na základ nějaké polévky) a necháme vychladnout.

3. Zatímco chladne zelenina, nakrájíme si na kostičky okurky, lák nevylévám, bude se mi hodit při dokončování salátu. Dvě až tři menší okurky si schovám na ozdobu.

4. Vychladlé brambory oloupeme a nakrájíme na kostičky asi 1×1 cm. To samé uděláme se zeleninou. Hrášek necháme rozmrznout, sterilovaný slijeme a necháme okapat.

5. Všechny nakrájené suroviny lehce v míse promícháme, postupujeme velmi opatrně a lehce, aby se kostičky zbytečně moc nepomačkaly.

6. Teď přichází fígl číslo jedna, který mě naučil táta: Salát v míse lehce pokropíme lákem z okurek. Stačí několik lžic, hezky se vsákne a nebude pak potřeba tolik majonézy, přesto bude salát šťavnatý a chutný!

7. Přidáme majonézu, zakysanou smetanu nebo jogurt, přidáváme po lžících a vždy promícháme, až se nám po ochutnání zdá již dostatečné množství, záleží jen na vás.

8. Fígl číslo dvě je také kouzelný: Povrch salátu celý lehce poprášíme čerstvě mletým pepřem a případně osolíme, pokud je to potřeba. Zamícháme. Pepře stačí malinko, aby vůbec v salátu nebyl poznat, ale pouze vypíchl jeho vlastní chutě. Je to kouzlo spousty jídel a budete překvapeni, jak skvěle funguje. Zvýrazňuje chuť jídla a přitom ho stačí opravdu málo!

9. Teď salát urovnáme a přikryjeme poklicí a necháme alespoň několik hodin nebo do druhého dne odležet.

10. Ozdobíme okurkami a můžeme podávat například s kuřecícmi řízečky v sezamu (na fotce) nebo samozřejmě s čímkoli jiným, třeba se smaženým sýrem nebo kaprem!


Recepty píše: Magdalenka Hellebrandová (email) | Design, web, fotky a ochutnávač: Hellish