Boršč

Ingredience:

Na dva litry polévky:

  • 1/2 kg předního hovězího
  • 3 střední mrkve
  • 1 až 2 červené řepy
  • 1 petržel
  • půl cibule nebo 1 malou
  • hrst pokrájeného zelí nebo kyselé
  • rajský protlak, případně i lžíci kečupu
  • bobkový list, pepř, sůl, nové koření
  • kysaná smetana

Ani nevím, kdy jsem tuhle polévku jedla prvně, ale mám ji moc ráda. Přestože některé recepty červenou řepu neuvádí, já si to bez ní neumím představit. A právě pro ní je tahle polévka hlavně podzimní záležitostí. Temnou červenou barvu zveseluje kontrastní bílá zakysaná smetana a dodá poslední tečku na horkém vonícím talíři volajícím po ochutnání…

Postup

1. Hovězí dáme vařit do osolené vody, přidáme koření. (Někdy si práci zjednoduším tím, že mám zmražený hotový vývar a k němu přidám několik zmražených kostek hovězího – čas se tím hodně zkrátí.)

2. Zatímco se vaří maso, nakrájíme si všechnu zeleninu na kostičky, cibuli najemno.

3. Maso nakrájíme na kostky, vrátíme do hrnce a přidáme pokrájenou zeleninu a povaříme.

4. Přidáme rajský protlak a případně lžíci kečupu. Ochutnáme a dochutíme čerstvým mletým pepřem a solí.

5. Pokud můžeme, necháme polévku do druhého dne odležet, chutě se více spojí.

6. Polévku rozdělíme do talířů a do středu každého dáme po lžíci zakysané smetany a necháme na každém, aby si ji do polévky sám zamíchal. Dozdobíme zelenou bylinkou a podáváme.


Recepty píše: Magdalenka Hellebrandová (email) | Design, web, fotky a ochutnávač: Hellish