Věnečky s kávovým krémem

Ingredience:

  • 6–8 vajec, záleží na velikosti akonečné konzistenci těsta
  • 200 ml mléka
  • 300 ml vody
  • 300 g hladké mouky
  • 200 g másla
  • 1 l mléka
  • 150 g pudinkového prášku (5 pytlíků)
  • 150 g cukru
  • 250 g másla
  • několik lžic silné kávy

Další fotky

Odpalované těsto pro mne vždycky bývalo něčím tajemným a neznámým. Pak jsem nastoupila do kavárny a naučila se dělat malé profiterolky – kuličky plněné před podávání zmrzlinou, spojené na talíři kružnicemi z karamelu a s kopečkem čerstvé šlehačky. Následoval kurz v cukrárně Saint Tropez zaměřený na české klasiky. Vedl ho starý francouzský cukrář, směsicí francouzštiny, čestiny a angličtiny mne zasvětil do podstaty věnečků. Trochu jsem si pak v práci hrála a zkoušela, až vznikl tenhle recept. Nejdůležitější je vlastně konzistence těsta a pak to pečení. Každá trouba se chová jinak, takže i ve vaší si to budete muset vyladit s postupem času. Ale rozhodně se toho nebojte. Výsledek stojí za to a když i moje babička nechtěla věřit, že věnečky nekupujem a skutečně jsou mým dílem, moje cukrářská dušička se chvěla nadšením a pocitem dobře zvládnuté práce.

Postup

1. Mléko a vodu se špetkou soli zahřejeme, přidáme máslo a necháme rozpustit. Za stálého míchání přisypeme mouku a několik minut mícháme, až se těsto odlepuje od stěn a je tedy „odpálené“.

2. Směs necháme vychladnout, nejlépe v robotu, kde se těsto vychladí za stálého míchání a neoschne. Ale klidně i rozhrnuté na lince.

3. Do vychladlé směsi postupně po jednom zašleháváme vajíčka. Počet upravíme podle konzistence – záleží totiž na velikosti vajíček. Směs by měla být snadno stříkatelná z cukrářského pytlíku. Ale radši hustší než řidší, pak se blbě pečou a splaskávají.

4. Do zdobícího pytlíku si dáme ozdobnou špičku (radši širší, věnečky jsou z toho hezčí) a na dvakrát naplníme těstem. Plechy si vyložíme pečícím papírem.

5. Pak stříkáme na plech věnečky. Trubičku vedeme lehce nad plechem a snažíme se, aby byla stopa co nejvyšší, aby pak při pečení hezky naběhla. Když se budeme dotýkat papíru, věneček pak bude moc placatý.

6. Pokud máme horkovzdušnou troubu, připravíme si všechny plechy a vložíme je do předehřáté trouby. Nejprve pečeme prudce, asi na 180° C 15 – 20 minut. Troubu neotvíráme a jen hlídáme, že těsto hezky vyběhlo. Když začne zlátnou, snížíme teplotu na 130 – 150°C a dopékáme ještě 20 – 30 minut, Pak zkusíme jeden věneček z trouby vyndat a rozříznout. Pokud je vevnitř ještě těsto lepkavé, dopékáme dalších 5 – 10 minut nebo dokud těsto uvnitř není upečené.

7.Věnečeky necháme vychladnout.

8. Krém si přpravíme tak, že uvaříme hustý pudink, rozetřeme ho do plechu vyloženého folií, na povrch také dáme folii, aby se nám neudělal škraloup a puding neoschl, dáme vychladit.

9. Pak vyšleháme změklé máslo s cukrem do pěny a postupně k němu přidáváme za stálého šlehání pudink, až nám vznikne krásný nadýchaný krém. Je důležité, aby pudink byl opravdu vychlazený, protože když bude ještě teplý, máslo moc povolí a krém bude téct a bude se s ním špatně pracovat.

10.Pokud chceme krém kávový, přidáme pár lžiček espressa a špetku mleté spařené kávy (dávám vždycky kávu z toho bobečku, co se vyklepne z páky po udělání espressa, nespařená nemá takovou chuť…) S kávou opatrně, snadno se to přežene a krém je pak moc výrazný. Proto přidávám lžičky postupně a v mezifázích ochutnávám… :-)

11. Věnečky rozkrojíme, hlídáme si kde máme vršky a kde spodky (těch věnečků;-) a na spodky stříkáme krém. Pokud chceme, můžeme ještě nanést vrstvu šlehačky.

12. Přiklopíme vrškem, dáme vychladit a pak jen lehce cukrujeme. Někdo ještě potírá cukrovou polevou, ale mně to víc chutná bez ní.


Recepty píše: Magdalenka Hellebrandová (email) | Design, web, fotky a ochutnávač: Hellish