Vanilkové muffiny s dýní

Ingredience:

  • 1 a 1/4 hrnku hladké mouky
  • půl lžičky sody nebo 2× víc prášku do pečiva
  • 1 větší vajíčko
  • 1/2 hrnku cukru krupice
  • 100g másla
  • 1/2 malé dýně
  • vanilkového extraktu nebo pytlíček pravého vanilkového cukru, případně semínka z 1/2 vanilkového lusku

Do dýně jsem se zamilovala nedávno. Dá se přidat k téměř všemu a pokud ji budete dávat s mírou, pomůže vám zvláčnit a obarvit jídlo dožluta, ale svou jemnou chutí nijak negativně neovlivní chuť jídla. V těhle muffinech je naprosto úžasná a zajistí, že budou vláčené i druhý den! Jedna dávka receptu vyjde na plech o 12 muffinech.

Postup

1. Pyré z dýně připravíme jednoduše: Dýni omyjeme, zbavíme dužniny a semínek. Pokud máme hezkou mladou dýni ze zahrádky, můžeme ji nechat i se slupkou, jinak oloupeme nebo okrájíme nožíkem, nakrájíme na kusy (stačí tak 5 cm velké) a kousky vaříme v páře nebo přímo ve vodě do měkka. Kousky vyjmememe z pařáčku nebo slijeme vodu a dýni rozmixujeme ponorným mixérem do hladkého pyré. Do muffinů potřebujeme 1/2 hrnku, pokud nám nějaké zbyde, můžeme ho v pytlíčku nebo mističce zmrazit a přidat třeba do bramborové kaše nebo do příštích muffinů.

2. Ušleháme do husté pěny vajíčko s cukrem. Přidáme změklé máslo, dýni a postupně zamícháme i mouku s kypřidlem.

3. Teď přidáme doborty podle chuti případně rozdělíme těsto na několik částí a každou ochutíme jinak.

4. Lžící plníme do papírových košíčků naskládaných do muffínkového plechu. Neplníme úplně plné, protože naběhnou a mohly by z košíčků příliš vylézat.

5. Pečeme ve vyhřáté troubě na 180° C dokud špejle zapíchnutá doprostřed bochánku není suchá.

6. Bochánky vyndáme z plechu a necháme na mřížce vychladnout.

7. Zdobit můžeme třeba citronovým krémem z tohoto receptu


Recepty píše: Magdalenka Hellebrandová (email) | Design, web, fotky a ochutnávač: Hellish