Valašský frgál

Ingredience:

  • 500 g hladké mouky
  • balíček droždí
  • lžička cukru na kvásek
  • 125 ml vlažného mléka
  • 1 vejce
  • 1 žloutek (bílek použijeme na pomazání okrajů)
  • 250 g másla (nebo klidně půl na půl se sádlem)
  • vanilkový cukr (1 malý sáček nebo 1 lžíce domácího)
  • citronová kůra nastrouhaná z dobře omytého citrónu

Jak udělat náplně najdete v receptu na buchty

Tyhle krásné koláče jsme často s maminkou pekly, když kluci v sobotu celý den dělali dříví na zimu. Po vydatné polévce (zelňačka, bramboračka a podobně) vždycky následovaly buchty, vdolky a nebo menší koláče, od kterých jsme postupně přešly k velkým frgálům. Na těch se nám líbilo, že jdou rychle od ruky a člověk si může vyhrát s jejich zdobením. Pravé Valašské frgály jsou s hruškovými povidly, ale ta jsou pro nás tak vzácná, že jsme je většinou plnily vším, co nás napadlo a bylo doma. A vždycky chutnalo! Frgály můžete péct i na oslavy, kde bude hodně lidí. Máte je rychle hotové, rozkrájíte na hodně kousků a věřte, že se po nich jen zapráší!

Postup

1. Připravíme si kvásek: Do hrnečku nebo mističky rozdrobíme droždí, přidáme lžičku cukru a zalijeme asi 2 lžícemi mléka a necháme na teplém místě nakynout, až se tvoří bubliny a kvásek nabyde na objemu.

2. Do větší mísy prosijeme přes síto mouku, zamícháme sůl. Máslo nakrájme na kostičky a rozházíme do mouky. Uprostřed si vytvoříme vařečkou důlek.

3. V menší mističce si vyšleháme do pěny vajíčko, žloutek, vanilkový cukr a citronovou kůru.

4. Směs vylijeme doprostřed mouky a přidáme vzešlý kvásek. Přidáme mléko a začneme nejprve vařečkou a pak i ručně zpracovávat hladké těsto. Já mám to štěstí, že mám robota, tak svěřuji zadělávání jemu :-)

5. Vypracované těsto necháme na teplém místě vykynout, až zdvojnásobí objem.

6. Těsto rozdělíme na tři až čtyři díly a každý vyválíme na pečícím papíru do tvaru kruhu. Aby měl hezké okraje, můžeme ještě těsto ručně zahnout a okraje tak vytvořit. Okraje potřeme vajíčkem.

7. Na placku si kulatým nožem načrtneme obrazec, který budeme z náplní vytvářet a pak do jednotlivých polí nanášíme náplně jako při vybarvování omalovánek. Můžeme dozdobit mandlema, ořechama, pusinkama z tvarohu (pomocí cukrářského pytlíku) a podobně…

8. Dáme péct na 170°C, až koláč zezlátně, trvá to tak 15 – 20 minut. Necháme vychladnout. Můžeme potřít rozpuštěným máslem s rumem a zasypat moučkovým cukrem. Takto upravený koláč vydrží o několik dní déle…


Recepty píše: Magdalenka Hellebrandová (email) | Design, web, fotky a ochutnávač: Hellish