Tiramisu

Ingredience:


Na piškotový podklad:

  • 110 g cukru
  • 4 vejce (bílky a žloutky zvlášť)
  • 85 g hladké mouky
  • 30 g práškového kakaa (neslazeného, co nejkvalitnějšího)
  • 50 g rozpuštěného másla

Na hedvábný krém:

  • 500 g mascarpone (a nesnažte se používat náhražky!)
  • 70 g cukru
  • 1 žloutek (pokud se bojíte, můžete ho i vynechat)
  • 1 sklenička (1 dcl) Vin Santo (nahradila jsem švestkovým vínem)
  • 1 sklenička (1 dcl) Tia Maria likéru (nahradila jsem portským)
  • čerstvé espresso doplněné horkou vodou na objem 200 ml
  • kakaový prášek na poprášení vršku

Další fotky

Italská delikatesa s domácím čokoládovým piškotem podle Jamieho Olivera mě dostala. Poprvé jsem ji ochutnala od svého Tomáše (dokonce statečně válčil s cizí kuchyní, kde při dotazu, jestli má moje maminka někde váhu, snesl se pod jeho ruce prastarý systém miskových vah a závaží a můj brouček si s tím i tak poradil!) Vrátila jsem se z nemocnice a nestačila jsem se olizovat. Teď tuhle dobrotu pravidelně dáváme tátovi Jirkovi k narozeninám jako tradiční dárek, očividně se téhle tradici nebrání a spíš lituje, že je nemá častěji… Pokud nebudete želet peněz a použijete opravdu pravé suroviny, nemusíte se snažit dohánět to jinde. Dezert je neuvěřitelně snadný a skládá se jen z několika surovin. Ale ta chuť je jedinečná! Málo kde v restauraci se s něčím tak dobrým setkáte!!!

Postup

1. Na plech si rozložíme pečící papír. Můžeme použít jakýkoli plech, protože finální tvar dezertu nám určí až nádoba, do které mňamku poskládáme. Troubu zapneme na 150 – 180 °C.

2. Nejprve si upečeme piškot: Vyšleháme bílky do tuhého sněhu. Žloutky s cukrem vyšleháme v jiné nádobě do světlé pěny, přidáme rozpuštěné máslo. Odložíme šlehač a dál postupujeme jen pomocí gumové stěrky nebo lžíce, jak jsme zvyklí. Ke sněhu přidáváme postupně mouku, kakao a žloutkovou pěnu. Mícháme opatrně, lehce a rychle, aby sníh neklesl.

3. Těsto nalijeme na plech, rozetřeme do výšky asi 1.5 cm a vložíme do trouby. Pečeme několik minut, až začně těsto zlátnout (což je u kakaového těsta asi trochu nadnesené, ale vy víte, co tím myslím…). Vyzkoušíme párátkem, zda na něm neuplívají po vpichu do těsta drobečky či vlhké těsto. Necháme vychladnout.

4. Teď to nejdůležitější – krém: Mascarpone vložíme do mísy, lehce našleháme, osladíme a pokud chceme přidáme pro barvu a jemnost žloutek. Ochutíme alkoholem – já jsem použila švestkové víno a bylo to moc dobré! Ale fantasii a chuti se meze zase tak nekladou a Italové ať si říkají co chtějí…

5. Do mísy nebo jednotlivých menších mističek natrháme piškot a vyložíme jím dno. Pořádně prolijeme kávou a oblíbeným alkoholem (Pozn.: portské je supr!) Navršíme krém a necháme vychladit.

6. Přímo před podáváním posypeme práškovým kakaem pomocí malého sítka. Podáváme ke kávě a pohodovému nedělnímu odpoledni.

Kokosová varianta: V restauraci SaSaZu jsem ochutnala kokosovou variantu Tiramisu. Kakaový piškot jsem nahradila domácími cukrářskými piškoty a do krému přidala kokosový krém z plechovky. Vrstev jsem udělala více. Taky moc dobré!


Recepty píše: Magdalenka Hellebrandová (email) | Design, web, fotky a ochutnávač: Hellish