Štrůdl

Ingredience:

  • 250 g másla
  • 450 g hladké mouky + na vyvalování
  • 2 vajíčka (žloutky a bílky zvlášť)
  • 4 lžíce octa
  • 8 lžic vody
  • jablka nastrouhaná na jemné plátky, nebo nakrájená na drobné kostičky
  • cukr se skořicí
  • pudingový prášek (vanilkový)
  • oříšky
  • rozinky

Další fotky

Můj první moučník, který jsem sama začala péct ještě na prvním stupni základní školy…A nedávno jsem ho vylepšila přidáním pudingového prášku. Tato inovace se vyplatila. Jablka netečou a pod křehkou krustičkou těsta se objeví něžná jablečná náplň.

Postup

1. Z mouky na vále vytvoříme věnec.

2. Do něj nažmolíme rukama kousky másla nebo jiného tuku (třeba půl na půl se sádlem).

3. Do prostředka věnce vložíme žloutky, ocet a vodu. Nožem zapracováváme postupně do tekuté složky mouku a tuk, postupně přejdeme k prstům a dlaním a vypracujeme bochánek těsta, pokud se moc lepí přidáme mouku, pokud je těsto drolivé, přidáme žloutek nebo vodu. Hladký bochánek rozdělíme na tři nebo čtyři díly.

4. Každý díl postupně rozválíme na velkou plochu, stále podsypáváme moukou, aby se nám těsto nepřichycovalo k válu. Obdélník by měl být o něco vetší než pečící plech.

5. Smícháme si v misce jablka, cukr se skořicí a pudingový prášek, případně ještě oříšky a rozinky.

6. Doprostřed plátu lžící klademe směs jablek.

7. Přes náplň přehneme jeden kraj těsta a potom druhý.

8. Na koncích těsto zahneme a přimáčkneme důkladně prsty, aby se při pečení nerozevřelo a nevytekla náplň.

9. Hotový rukáv položíme na plech a stejný postup opakujeme u zbývajících dílů těsta.

10. Rukávy štrůdlu potřeme bílkem a dáme péct do předem vyhřáté trouby na 200°C.

11. Upečeme dozlatova. Ještě teplý nakrájíme a sundáme z plechu.


Recepty píše: Magdalenka Hellebrandová (email) | Design, web, fotky a ochutnávač: Hellish