Skořicové sušenky

Ingredience:

  • 150 g másla
  • 100 g medu
  • 1 kávovou lžičku prášku do pečiva
  • 2 vejce
  • 550 g hladké mouky
  • 200 g cukru krupice nebo krystal
  • 1/2 lžičky skořice

Další fotky

Tento recept mám ze své první kuchařky, stejně i nazvané: „Moje první knížka vaření“. Má své kouzlo právě v snadnosti přípravy. Zvládnou ho i děti. V původním britském znění se místo medu dával sirup, po zkušenostech se ale ukázalo, že med je nesrovnatelně lepší, a to jak v chuti, tak v konzistenci těsta a snadnosti vyvalování. Cukr je dobré používat krystal. Zrníčka se nerozpustí v těstě zcela a v sušenkách pak tvoří typickou složku, která je tak příznačná pro tento druh cukroví. Sušenky se staly nejoblíbenější ze všech sladkostí.

Postup

1. Prosejeme mouku se skořicí a kypřícím práškem do mísy a promícháme cukrem.

2. Přidáme máslo rozkrájené na kostičky. Mouku s máslem mneme mezi prsty tak dlouho, až bude směs vypadat jako drobenka.

3. Do zvláštní nádoby rozklepneme vajíčka a rozšleháme je vidličkou. Přidáme med a rozmícháme spolu s vejci. Pokud je med lehce ohřátý, pomůže nám pak při rozpouštění másla v těstě. S hmotou se pak pracuje mnohem snáze. Doporučuji!

4. Do těsta uděláme jamku a vlijeme vaječnou směs. Všechno řádně propracujeme, až nám vznikne hladký bochánek těsta.

5. Vložíme do mikrotenového sáčku a necháme odpočinout v ledničce. Výborné jsou sušenky, pokud těsto odpočívá přes noc do druhého dne.Pak těsto vyjmeme z ledničky tak půl hodiny předem, aby trochu povolilo, jinak je tvrdé jak kámen)

6. Moukou poprášíme vál a rozválíme plát silný asi půl centimetru. Tvořítky vykrajujeme různé tvary, dbáme na podobnou velikost, aby se při pečení pekly všechny rovnoměrně a stejně dlouho. Můžeme dozdobit mandlemi, oříšky, čokoládou apod.

7. Pečeme v předehřáté troubě asi na 150 – 180° C dozlatova. Trvá to jen několik minut, tak je hlídejte, ať se Vám nespálí. Po vytažení z trouby přeneseme špachtličkou sušenky na drátěnou spirálu. Sušenky vychladnou a ztvrdnou.

Nejoblíbenější jsou v naší rodině sušenky s velkým kusem čokolády uprostřed. Přestože v troubě čokoláda změkne, nerozteče se a drží tvar, který po vychladnutí zase ztvrdne a zůstane třeba i tvar kostičky. Takže prostě velkým nožem nakrájím celou tabulku čokolády na malé kousky a je to. Nedávno jsem objevila ještě jeden způsob.Po upečení narovnám všechny na vychládací mřížku, pěkně vedle sebe a pak použiji čokoládovou polevu v pytlíku. Sušenky tenkou linkou postříkám, aby byly proužkované.


Recepty píše: Magdalenka Hellebrandová (email) | Design, web, fotky a ochutnávač: Hellish