Schwarzwaldský dort

Ingredience:

  • 3 – 4 plátky černého žitného chleba (trvanlivý, hranatý chléb), přibližně 250 g
  • 75 g nesoleného másla + máslo na formu
  • 60 g hladké mouky + na vysypání formy
  • lžička sody nebo dvě lžičky prášku do pečiva
  • 3 lžíce kakaového prášku
  • 60 g čokolády na vaření
  • 90 g loupaných mandlí
  • 4 vajíčka
  • 100 g pískového cukru
  • 15 ml griotky
  • 15 ml vody

Pro náplň a na ozdobu:

  • 60 g čokolády na vaření
  • 350 g třešní nebo sladkých višní (čerstvé nebo kompotové)

Pro šlehačku:

  • 500 ml smetany na šlehání
  • 30 g pískového cukru
  • 30 ml griotky

Pro griotkový sirup:

  • 60 g krystalového cukru
  • 125 ml vody
  • 30 ml griotky

Další fotky

Klasika, která by neměla chybět v žádné správné cukrárně nebo kavárně. Patří mezi dorty s věhlasnými jmény jako Sacher, Doboš a další… Je pracný, ale jeho chuť vám to královsky vrátí. Nezvyklé použití hutného chleba se nebojte. Má zde své místo a ze všech vyzkoušených „Swarzwaldů“ je tento recept ten jedinečný a nejlepší. Třešně lze použít i kompotované nebo naložené v rumu. Neodpustím si připsat opět zmínku o prvním pečení. Bylo to v době gympláckých let, kdy Zuzka každé léto poskytovala třešněmi obsypaný strom na naše společné kulinaření. Takže první tenhle dort jsme pekly a jedly u Pínů v Řeži.

Postup

1. Troubu zapněte na 180° C. Dortovou formu vymažte máslem, dno vyložte pečícím papírem, ten potřete máslem a formu vysypte moukou.

2. Odstraňte z chleba kůrku. Chléb rozdrťte na jemnou strouhanku v drtiči nebo strouhači. Rozpusťte máslo a nechte ho vychladnout.

3. Do misky prosejte mouku, prášek do pečiva kakaový prášek. Čokoládu nakrájejte na malé kousky. Do misky přidejte strouhanku z chleba. Promíchejte dohromady. Namelte na jemno mandle.

4. Oddělte žloutky od bílků. Ve větší misce šlehejte žloutky s polovinou cukru, dokud nevznikne hustá světlá směs.

5. Přidejte mandle, griotku a vodu a smíchejte vařečkou. Nechte stát.

6. Z bílků ušlehejte tuhý sníh. Posypte zbylým cukrem a šlehejte dál, dokud nebudete mít lesklou a lehkou sněhovou pěnu. Přibližně třetinu sněhu přidejte do žloutků a jemně spojte dohromady.

7. Spojte směs čokolády a strouhanky z černého chleba se žloutkovou směsí.

8. Přidejte zbývající ušlehaný sníh, gumovou stěrkou obsah podeberte a kruhovitým pohybem obracejte.

9. Do směsi přidejte rozpuštěné vychladlé máslo a jemně promíchejte.

10. Celou směs přemístěte do připravené formy. Pečte ve vyhřáté troubě tak dlouho, dokud se dort mírně neodděluje od stran formy a povrch po jemném stlačení prstem nevyskočí zpátky, 35 – 40 minut.

11. Nožem uvolněte dort od stran formy, potom odstraňte boční stěnu formy. Dort přeneste na mřížku a položte dnem vzhůru.

12. Připravte si šlehačku: smetanu nalijte do misky a šlehejte dokud se nezačnou tvořit měkké špičky. Přidejte cukr a griotku a dál šlehejte, dokud se nezačnou tvořit tuhé špičky.

13. Nahrubo nastrouhejte čokoládu.

14. Připravte si griotkový sirup: do malého rendlíku dejte cukr, přidejte vodu a pomalu zahřívejte, dokud se cukr nerozpustí. Přiveďte do varu a nechte bublat po dobu jedné minuty. Přeneste ze zdroje tepla, nechte vychladnout a vmíchejte griotku.

15. Dort rozřízněte podélně na dvakrát, aby vám vznikly tři pláty. Vychladlým griotkovým sirupem každý důkladně pomažte.

16. Na spodní část namažte šlehačku a poklaďte třetinou višní. Přiklopte další částí a zopakujte. Přiklopte poslední část a dort přeneste na tác.

17. Uhlaďte boky dortu a přeteklou šlehačku. Celý dort namažte asi polovinou zbylé šlehačky. Na boky opatrně nasypte strouhanou čokoládu a na vrchní ploše zbylou šlehačkou vytvořte pusinky a na ně posaďte třešně. Nechte vychladit.


Recepty píše: Magdalenka Hellebrandová (email) | Design, web, fotky a ochutnávač: Hellish