Rychlý koláč

Ingredience:

  • 2 hrnky polohrubé mouky
  • lžička prášku do pečiva nebo půl lžičky sody
  • hrnek mléka
  • 1/2 hrnku oleje
  • 1 hrnek cukru

Kokosová varianta:

  • 1/2 hrnku kokosu
  • 1/2 hrnku cukru
  • 1/2 hrnku smetany

Rebarborová varianta

  • hrnek oloupané pokrájené rebarbory
  • 4 lžíce skořicového cukru
  • hrst mandlí pokrájených na nudličky

Tenhle koláč (recept mám od Ivanky z Řeže) je výborný hlavně ve chvíli, kdy toho doma opravdu moc nemáte a potřebujete upéct dobrotu bez vajíček a másla. Celá příprava Vám zabere tak 5 – 10 minut. Stejně rychle se pak i sní… Další výhodou je možnost mnoha variant. Základní recept je s kokosem a smetanou, na fotce je s rebarborou, kam můžete přidat ještě mandličky.

Postup

1. Všechny ingredience na těsto smícháme.

2. Nalijeme do vymazané a vysypané formy nebo pekáče.

3. Posypeme kokosem smíchaným s cukrem. (Nebo rebarborou, skořicovým cukrem a mandlemi, ty z toho udělají opravdu slavnostní moučník!)

4. Pečeme na 180°C až špejle zapíchnutá do těsta zůstane po vytažení suchá.

5. U kokosové varianty ihned po upečení na koláč rovnoměrně nalijeme smetanu. U rebarborové nepoléváme.

6. Necháme vychladnout a podáváme, nejlépe v zahradě…

Poznámka: Když mi zbývá v ledničce trocha jogurtu nebo zakysané smetany, přidám ji do těsta, je pak ještě vláčnější a soda líp v kyselém prostředí „funguje“…


Recepty píše: Magdalenka Hellebrandová (email) | Design, web, fotky a ochutnávač: Hellish