Roscón de Reyes

Ingredience:

  • 600 g hladké mouky
  • 30 g čerstvého droždí
  • 100 ml vlažného mléka
  • půl hrnečku cukru
  • 125 g másla (půl kostky)
  • 4 vejce (pokud použijeme jen žloutky, bude těsto jemnější)
  • 1 vejce na potření
  • špetka citronové a pomerančové kůry, sušené nebo jemně strouhané
  • lžičku vanilkové esence nebo 2 lžičky vanilkového cukru
  • hrneček rumu
  • lžička agua de azahár (lze vynechat)
  • loupané sekané mandle, případně kandované ovoce

Špenělské jméno znamená něco jako Věnec Králů, protože ve Španělsku se slaví Vánoce bez dárků a dary přináší až v lednu Králové na velbloudech. (Mimochodem pro mě mnohem hezčí a logičtější vysvětlení, kde se všechny ty dárky berou…) Bylo pro mne zklamání, když jsem se dozvěděla, že ve většině rodin se věnec již nepeče, ale kupuje. Stejně jako ostatní sladkosti typické pro Vánoční čas. Recept ale mám přímo ze Španělska, z Vánočního časopisu. Věnec je hodně podobný naší vánočce, voní po pomerančích a zvykem je zapéct do těsta malý dáreček, tradičně se pak v celé rodině hledá a kdo ho objeví, bude šťastný celý rok.

Postup

1. Všechny ingredience si připravíme a necháme půl hodiny stát v kuchyni, aby všechny měly stejnou teplotu. Připravíme si kvásek: do malé mističky nebo hrnečku odlijeme část mléka, přidáme lžičku cukru a rozdrolíme droždí. Zamícháme, přikryjeme utěrkou a necháme na teplém místě vzejít.

2. Do mísy prosijeme přes síto mouku, aby se provzdušnila. Přidáme na kousky pokrájené máslo, cukr, citronovou a pomerančovou kůru, vanilkový cukr a nakonec vyhloubíme důlek a do něj vlijeme žloutky nebo celá vejce, rum, zbylé mléko a vzešlý kvásek.

3. Zpracujeme těsto, nejprve mícháme vařečkou, pak použijeme ruce. Můžeme si těsto vyklopit na vál nebo pracovní desku a vypracujeme krásný hladký bochánek lesklého těsta. Nakonec zapracujeme mandličky případně sušené ovoce. Dáme zpět do mísy, přikryjeme utěrkou a necháme kynout na teplém místě, až zdvojnásobí objem.

4. Po vykynutí bochánek znovu lehce propracujeme, a nyní z něj vytvarujeme věnec (roscón) nebo můžeme rozdělit těsto na tři díly, z nich uválet válečky a splést do copu, který pak stočíme do kruhu. Opět necháme alespoň 10 minut kynout.

5. Pak potřeme vajíčkem s trochou mléka, zapícháme mandličky a vložíme do předehřáté trouby a pečeme na 200 °C, až bude povrch zlatý a špejle zapíchnutá doprostřed zůstane po vytažení suchá bez těsta.

6. Vychladlý krájíme na plátky.

Jako Španělé: Španělé do těsta ještě zapíkají jednu fazoli a jednu malou drobnost, třeba minci. Kdo najde fazoli ve svém kousku, musí příští rok roscón přinést on, kdo najde dáreček, bude mít po celý rok štěstí.

Proč pomazávat: Když jsem tenhle roscón pekla v prosinci u kamaráda v Yecle, zapomněla jsem si schovat vajíčko na pomazání a věnec byl po upečení napovrchu hnědočerný. Přisoudili jsme to poslednímu ze tří králů, Baltazarovi, který byl černoch, ale pro moji zkušenost, potření je opravdu důležité!!! :-)


Recepty píše: Magdalenka Hellebrandová (email) | Design, web, fotky a ochutnávač: Hellish