Panna Cotta

Ingredience:

  • 400 ml tučné smetany
  • 400 ml mléka
  • 1 lžíce cukru
  • citrón
  • 1/2 vanilkového lusku
  • 7 – 8 g želatiny
  • 2 lžíce Amaretta

Jednoduchý, na suroviny nenáročný přirozeně bezlepkový a přesto efektní dezert, jak jinak, než z Itálie. Servíruje se buď vyklopený z mističky v podobě třesoucí se bábovičky, ale já preferuji tradiční podobu v pohárku. Není totiž tak ošemetná a želatiny tam můžete dát opravdu jen tolik, aby ve výsledku byl dezert lehounce tuhý, ale pořád dostatečně vláčný a krémový. Nikdo totiž nechce jíst amarouny. Navíc ji můžete mít připravenou až dva tři dny dopředu a před servírováním jen polít oblíbenou omáčkou z ovoce a dozdobit snítkou máty či meduňky.

Postup

1. Do rendlíčku nalijeme mléko a smetanu.

2. Z citrónu okrájíme kůru a dáváme pozor, abychom měli jen žlutou vrchní vrstvu a neodkrojili bílou část, která je zbytečně hořká. Vhodíme do mléka spolu se špetkou soli.

3. Z půlky vanilkového lusku vyškrábneme semínka a i s luskem hodíme ke kůře. Pak teprve směs přivedeme k varu a vypneme. Když ochucovadla přidáme až do teplého mléka, chuť je mdlá a nevýrazná.

4. Želatinu necháme nabobtnat ve studené vodě. Ještě do horké směsi dáme nabobtnalou želatinu a cukr. Metličkou zamícháme a rozpustíme. Směs přecedíme přes jemné síto do džbánku. Necháme lehce zchladnout a přimícháme likér.

5. Rozlijeme do šesti připravených sklenek a necháme několik hodin vychladit a ztuhnout. Před podáváním nahoru nalijeme oblíbenou marmeládu, rozmixované ovoce s cukrem nebo třeba karamel.


Recepty píše: Magdalenka Hellebrandová (email) | Design, web, fotky a ochutnávač: Hellish