Palačinky

Ingredience:

  • 1/2 l mléka
  • 6 vrchovatých lžic hladké mouky
  • 2 vrchovaté lžíce celozrnné nebo nejlépe pohankové mouky
  • špetička soli (nebojte, nebude tam poznat)
  • dvě lžíce oleje
  • 2 vajíčka
  • dobroty na mazání: marmeládu, med, kakao, kokos, puding a nebo slané: špenát, sýr, šunku, anglickou slaninu… cokoli vás napadne a budete mít na to chuť

Další fotky

Klasické oblíbené sladké jídlo, které má rád snad každý. Já mám palačinky spojené s jedním krásným okamžikem na jahodové farmě ve Skostku, kde jsme jedno léto s kamarádkou Zuzkou dřely jak mourovatý. Jeden den se nám poštěstilo a místo na pole jsme byli povoláni do balírny, tudíž jsme mohly vstávat později. Když jsem přišla do společné kuchyně se nasnídat, Zuzka už mě vítala s horou palačinek, kyticí heřmánku a rozmačkanými jahodami a malinami s cukrem. Krásnější oslavu svátku jsem v životě neměla!

Postup

1. Mléko vylijeme do nádoby na šlehání. Vejce postupně rozklepneme do hrnečku a po zkontrolování, že jsou v pořádku (stačí přičichnout a okem zkontrolovat, že nejsou zelené) přidáme do mléka. Odměříme olej, sůl a nakonec mouku. Šlehačem zašleháme, až nám vznikne těstíčko.

2. Záleží na vás, jak silné palačinky máte rádi, pokud silnější, ještě přidejte mouku, na slabší stači celkem dost řídké těsto. Nejlépe je to vyskoušet na první palačince, kterou usmažíte a poměr těsta vyladíte.

3. Rozpálíme pánev, ideální je přímo určená na palačinky, má nízký okraj a palačinky se v ní snadno obrací. Na pánev nalijeme naběračku těsta a ihned druhou rukou kroužíme a rozléváme těsto po celém povrchu pánve. položíme zpět na plotýnku a necháme zatáhnout, až se začnou kraje lehce odtahovat od stěn pánvičky. Pak vsuneme lehounce špachtličku (pokud máte tefolonovou pánev, jedině dřevěnou!) a rychlým pohybem uvolníme palačinku a otočíme ji. Pokud si věříte, otáčejte ji ve vzduchu, není to těžké, ale pozor, dost se tím ničí rukojeť pánve a může se vám po čase oddělit od pánvičky… :)

4. Já pod palačinky vůbec tuk nepoužívám, ale záleží na vás, jak to máte rádi, klidně si pánvičku lehce vymažte před každým novým nalitím těsta.

5. Palačinky vrstvíme na talíř na sebe a pak plníme podle chuti slanými nebo sladkými náplněmi. Já to poslední dobou dělám tak, že postavím na stůl palačinky a náplně zvlášť a každý se obslouží podle chuti a fantazie sám.

6. Pokud chceme jíst palačinky jako třeba v Americe, smažíme malé silnější (do těsta pak nahrazuji jednu sklenici mléka podmáslím nebo minerálkou pro nakypření) palačinky, vrstvíme je na sebe a pak prolijeme medem nebo javorovým sirupem.

Pokud nám nějaké palačinky zbydou, můžeme je srolované nakrájet například do vývaru nebo jakékoli polévky jako ozdobu :) A ještě jeden nápad: Do těsta můžete propašovat třeba i ovesné vločky. Málokdo si toho všimne a vlákninu jíst potřebujeme všichni!


Recepty píše: Magdalenka Hellebrandová (email) | Design, web, fotky a ochutnávač: Hellish