Ovesné cookies s opraženým kokosem

Ingredience:

  • 175 g (2 hrnky) ovesných vloček
  • 75 g (1 hrnek) strouhaného kokosu (hodí se spíše ten hruběji nastrouhaný)
  • 225 g másla lehce povoleného
  • 115 g (1/2 hrnku) cukru
  • 40 g (1/4 hrnku) třtinového cukru nebo medu
  • 2 vejce
  • 4 lžíce jogurtu
  • kapka vanilkové esence nebo vanilkový cukr
  • 115 g (1 hrnek) hladké mouky
  • 1 čajová lžička sody
  • špetka soli
  • koření a dobrůtky dle fantazie

Dostala jsem novou kuchařku se spoustou nových nápadů… a taky jsem dostala chuť na vločkové koláčky, co nám maminka na Dole běžně pekla k svačině… tak jsem vzala nový recept, trochu si ho upravila podle nálady a docela se mi líbí i to, rozdělit si základní těsto na tři části a každou jinak ochutit. Myslím, že tyhle placičky budou chutnat i těm, co normálně zdravé vločky odmítají. Tady se totiž spojuje vláčný vnitřek s křupavými okrajíčky a ovoce nebo čokoláda dodávají zajímavost. Vločky a kokos je dobré nasucho v troubě opražit, než ho zamícháte do těsta. Rozvoní se a chuť se zvýrazní. Hrajte si s kořením i kombinacemi. Můžete tady použít i sezam, ořechy, dýňová semínka, med, pomerančovou kůru a podobně… a rozhodně se nesnažte nahradit máslo margarínem. Samozřejmě, že to půjde, ale ztratíte dost důležitou voňavost a vláčnost, a to za těch pár korun navíc nestojí!

Postup

1. Zapneme troubu na 180° C. Na plech vysypeme vločky a kokos, promícháme a vložíme do trouby. Pražíme necelých deset minut, v průběhu tak dvakrát až třikrát promícháme, aby se vše opražilo rovnoměrně. Troubu necháme puštěnou, plech vyndáme z trouby.

2. Vajíčka si rozklepneme do hrnečku a zkontrolujeme čichem, že jsou v pořádku. Máslo s cukrem vyšleháme do pěny a postupně přidáme obě vajíčka. Pak přidáme jogurt, mouku se sodou, vanilku a sůl. Nakonec vsypeme opražené vločky s kokosem a promícháme.

3. Nyní si směs můžeme rozdělit do dvou i více misek a ke každé části přimíchat jiné koření a dobrůtky. Já mám na fotce například pokrájené sušené švestky a meruňky (které jsem si nejdřív propláchla horkou vodou) se skořicí, druhá varianta je s hořkou čokoládou a slunečnicovými semínky a třetí s kousky bílé čokolády a kardamomem.

4. Na plech vymazaný nebo vyložený pečícím papírem tvoříme pomocí dvou lžiček hrudky. Vezmeme si malou šikovnou skleničku do ruky, dno zvenku lehce potřeme máslem a do mističky si nasypeme trochu cukru (krupice nebo krystalu, ne moučkového). Dno vždycky jako razítko namočíme do cukru a hrudku na plechu lehce zploštíme. Těsto se díky cukru nepřilepí a práce jde rychle od ruky.

5. Na každou placičku ještě dáme kousek ovoce nebo oříšku, abychom koláček ozdobili a zároveň označili, co se v něm skrývá. Pokud děláme čokoládové, je dobré nechat si ozdobení až po upečení. Čokoládový bobek nebo kousek se na horké, právě upečené placičce snadno rozpustí a zatuhne na ní, a nestane se nám, že by se při pečení připálil nebo zkrabatěl.

6. Teď už s koláčky můžeme do trouby, v průběhu pečení si chystáme další plechy. Pečeme asi 10 minut, podle trouby, zkrátka až je koláček zlatavý a okraje opečené. Vyndáme z trouby a přesuneme pomocí ploché špachtle nebo nože na vychládací mřížku. Koláček je po upečení ještě měkký, ale až vychladne, ztuhne a bude víc křupavý. Čokoládové dozdobíme čokoládou hned po upečení, aby se stihla na horkém koláčku přichytit.

7. Podáváme k čaji nebo kávě nebo kakau. Skvělé jsou i k snídani. Perfektní jsou na výlet, kde zaženou hlad a dodají energii.


Recepty píše: Magdalenka Hellebrandová (email) | Design, web, fotky a ochutnávač: Hellish