Osvěžující citrónový dort

Ingredience:

  • 230 g změklého másla
  • 230 g přírodního cukru
  • 4 vajec
  • 280 g hladké mouky
  • 2 lžičky prášku do pečiva nebo 1 lžička sody
  • kůra ze 3 citrónů a 100 ml šťávy

Základ na domácí citronový krém:

  • 100 g moučkového cukru
  • 2 malá vejce
  • šťáva a kůra ze 2 citrónu
  • 60 g másla

Finální krém:

  • základ citronového krému
  • 500 g mascarpone
  • 250 g tvarohu

Další fotky

Jedinečný originální recept, na osvěžení, ke kterému se budete s chutí vracet! Navíc je příjemným spestřením klasických světlých nebo čokoládových dortů. Často, pokud dělám vícepatrový dort, udělám jedno patro čokoládové a jedno právě citronové. Pak totiž uspokojíte všechny mlsaly… :-) Už dlouho se chystám dát sem recept, teď mám konečně i fotku. Citronový základ krému prodávají v Marks&Spencer, ale domácí je levnější a nemusíte lítat po obchodech…

Postup

1. Troubu předehřejeme na 160°C. Dortovou formu o průměru 23 cm vymažeme máslem a případně vyložíme pečícím papírem.

2. Vyšleháme vejce s cukrem a pak postupně přimícháme změklé máslo, šťávu a kůru.

3. Přisypeme prosátou mouku a kypřidlo.

4. Nalijeme do formy a pečeme asi hodinu a půl, až hezky vyběhne, zezlátne, a špejle vpíchnutá do dortu zůstane suchá a neulpívají na ní drobečky.

5. Citronový základ: Máte dvě možnosti. Buď ho připravit ve vodní lázni nebo v mikrovlnce. V misce vhodné do mikrovlnky prošleháme cukr a vejce. Přimíchejte kůru a šťávu a nakonec máslo. Na vysoký výkon mikrovlníme několikrát; průběžně často promícháváme! Jakmile ulpívá krém na zadní stěně lžíce, je hotový. Nechte zchladnout. V mrazáku vydrží až tři týdny. Pokud dáváte přednost vodní lázni jako já, stačí všechny ingredience nandat do misky a prošlehávat ve vodní lázni dokud směs nezhoustne. Je dobré ji pak ještě přecedit, abyste se vyhly zbytečným cuckům nebo kouskům kůry. Tohohle krému si vždycky dělám větší množství a zmražený ho pak uchovávám a po lžících používám všude, kde chci vypíchnout zajímavou citronovou chuť. Je skvělý třeba jen do tvarohu nebo šlehačky. (V kombinaci s malinama naprosto bomba věc.)

6. Připravíme si krém: Mascarpone vyšleháme s tvarohem a po lžících přidáváme citronový základ tak, až nám přijde krém dostatečně výrazný. (Mascarpone používám proto, že hezky drží tvar, cenově je stejné jako máslo a chuťově je zajímavé a trochu lehčí než máslo se smetanou.

7. Korpus dvakrát prořízneme, naplníme krémem, sestavíme a pomažeme i boky a vrchní patro. Uložíme do ledničky, aby krém trochu ztuhl.

8. Hotový dort můžeme potáhnout fodnánem nebo marcipánem. Případně ozdobíme jakkoli jinak podle nálady, chuti a příležitosti…


Recepty píše: Magdalenka Hellebrandová (email) | Design, web, fotky a ochutnávač: Hellish