Obrácený hruškový koláč s mandlemi

Ingredience:

  • 3 vejce
  • 1 lžíce hnědého cukru
  • 2 lžíce polohrubé mouky
  • 200 g másla
  • 200 g mletých mandlí
  • 50 mandlí nahrubo nasekaných
  • 1/4 lžičky sody
  • 170 g cukru krupice
  • 2 – 3 hrušky

Tenhle koláč je naprosto fantastický! Receptu si dost vážím, protože jsem ho získala z Australských pokladů kamaráda Honzy. A věřte, že mi nespadl jen tak do klína. Jenže, jak jsem tehdy pochopila už po pár dnech prolitých v tehdejší kavárenské kuchyni, pilná práce a neušklíbání se nad mytím kastrolů a loupáním cibule se vyplatí, když máte dobrého šéfa. A tak jsem ten recept získala. A jeho pečení budu mít vždycky spojené ještě s jednou osobou, a to s baristou Adamem. Ten si totiž tenhle koláč zamiloval asi nejvíc a když jsem se radila, co dát příští týden do meníčka, nejednou mi připomněl, že tehle už dlouho nebyl. Jako každý obrácený koláč, na první pohled svým vzhledem moc nezaujme. Jde totiž o to, že se peče ovocem dospodu a až po upečení se koláč překlopí. Jenže – má to svoje opodstatnění, protože cukr na ovoci krásně zkaramelizuje a navíc i mandlová vrstva zůstane krásně propečená. Tenhle koláč jde bez problémů dělat bezlepkový, protože dvě lžíce mouky snadno nahradíte čímkoli jiným, třeba pudinkovým práškem… Mandlí je tu hodně, patří rozhodně mezi nákladnější koláče, ale slavnostní příležitosti si to zaslouží. A ještě jedna věc, na kterou jsem vlastně přišla až doma, kdy jsem neměla k ruce neomezené množství loupaných mandlí: když si totiž mandle musíte spařit a oloupat těsně předem, jsou šťavnatější a koláči to dodá taky svoje plus! Takže když je čas, sáhněte po neloupaných, spařte je horkou vodou, oloupejte a nebudete litovat!

Postup

1. Klasickou odevírací dortovou formu (23 cm v průměru) si vyložíme pečícím papírem. A to jak dno, tak i boky. Často tuhle fázi v receptech přeskakuji, ale tady to dodržujte, protože dort je po upečení dost sypký a rozpadací. Jde přecijen hlavně o mleté mandle. Takže napečené na hranách formy zbytečně ztěžují manipulaci při vyndavání. Papír se postará o bezproblémové vyndání z formy…

2. Hrušky pokrájíme na čtvrtiny, nebo šestiny, podle velikosti a odstraníme jadřince. Není třeba je loupat, pokud mají hezkou slupku. Hruška bude totiž ponořená v mandlovém těstě a propeče se i se slupkou. Tady jsem taky zjistila, že tenké plátky nemají smysl. Čím větší kus hrušky pak bude ve výsledném řezu, tím víc si to mlsný host užije. Takže se nebojte, dort se peče dlouho a i vysoký kus bude měkký.

3. Na dno nasypeme hnědý cukr a poklademe dno hezky do vějířku plátky hrušky. Hrušky skládáme tak, že tenkou špičkou směřují do středu. Dává to smysl, opačně by se vám jich tam moc nevešlo… Do vzniklých mezer nasypeme na hrubo pokrájené mandle. Hrušky můžeme posypat skořicí nebo vlastní směsí koření, kterou rádi používáte a tušíte, že se k hruškám hodí :-)

4. Cukr vyšleháme s máslem do pěny a postupně přimícháváme po jednom vejce, až máme hezkou světlou pěnu.

5. Mleté mandle spojíme s polohrubou moukou a kypřidlem a spojíme s vaječnou pěnou. Nalijeme na připravené hrušky s mandlema, povrch lehce uhladíme a dáme péct.

6. Pečeme na 160°C 60 minut. (Nelekejte se, že se koláč peče tak dlouho, ale trpělivost se vyplatí. A navíc ta vůně, která se bude linout po celou dobu z trouby dá domovu taky svoje kouzlo! Užijte si to!) Necháme 5 – 10 minut zchladnout, pak odstraníme boční část formy, položíme navrch koláče talíř nebo podnos a překlopíme vzhůru nohama, stáhneme pečící papír a necháme vychladnout. Uchováváme v lednici.

7. Doporučuji ho krájet vychlazený, protože rozpadavá konzsitence se v lednici zpevní a půjde to lépe. Na servírování určitě použijte lopatičku nebo široký nůž. Na talířku můžete ještě ozdobit plátky čerstvé hrušky a kousky mandlí, doplnit šlehačkou nebo zakysanou smetanou nebo třeba zmrzlinou. Záleží na vás…


Recepty píše: Magdalenka Hellebrandová (email) | Design, web, fotky a ochutnávač: Hellish