Netradiční velikonoční beránek

Ingredience:

  • 1 balíček čerstvého droždí
  • 1 lžíce mléka na kvásek
  • 1 lžička cukru na kvásek
  • 500 g hladké mouky
  • 250 ml mléka
  • 2 žloutky
  • 1 vejce na potření
  • 100 g tuku, nejlépe sádla
  • sůl, citronová kůra, vanilkový cukr

Maková náplň:

  • 2 misky namletého máku (cca 300 g)
  • 250 – 300 ml mléka
  • 3 – 4 lžíce cukru – podle chuti
  • citronová kůra, skořice, hřebíček -po špetkách
  • lžíce marmelády na dochucení

Další fotky

Jestli se stejně jako já nechcete pouštět do klasického beránka z formy (nikdy mi nevyběhl až do zádové části formy), upečtě si tohohle netradičního, s náplní. Dětem se určitě líbit bude a můžou vám s ním pomoci. Malé beránky připravuji i pro koledníky a musím říct, že vždycky vzbudí údiv a líbí se. Tak to zkuste, uvidíte, že to stojí za to. Náplně můžete samozřejmě obměňovat podle chuti. A abych se nechlubila cizím peřím, nápad jsem kdysi převzala z kalendáře Dr. Oetkera. Těsto používám stejné jako na buchty, jen s více tukem, protože do buchet se další tuk dostane při pomazávání, tady už ne.

Postup

1. Všechny přísady si připravíme půl hodiny předem, aby měly ustálenou pokojovou teplotu, kynuté těsto pak bude lépe „pracovat“. Nejprve si necháme vzejít kvásek: Droždí rozdrobíme do mističky, zalijeme lžící mléka a lžičkou cukru. Promícháme a přiklopené necháme vzejít, až se vytvoří bubliny a zvětší se objem.

2. Do mísy prosijeme mouku, přidáme špetku soli, citronovou kůru a vanilkový cukr. Vyhloubíme jamku a do ní vlijeme mléko, žloutky, kvásek a rozehřátý tuk. Pozor, tuk rozehřejeme a necháme zchladnout, nesmí být horký, protože by spálil kvasinky a těsto by nevykynulo!

3. Vypracujeme těsto, které necháme pod utěrkou kynout půl hodiny. Zkontrolujeme, že není průvan, opět by to kynutému těstu neprospělo.

4. Během kynutí si připravíme náplň: Umletý mák povaříme asi 10 minut s mlékem, přidáme cukr, koření a lžíci rybízové marmelády. Necháme vychladnout.

5. Po vykynutí splácneme bochánek těsta, abychom vytlačili vzduch a připravíme si plech s pečícím papírem.

6. Zapneme troubu na 180° – 200° C.

7. Z dávky budeme mít dva velké beránky nebo jednoho velkého a šest malých. Těsto rozdělíme na polovinu, z každé půlky si oddělíme asi třetinu na hlavu, nožičky, ocásek a rohy, zbytek vyválíme na plát silný 3 – 5 mm, obdélníkový a pomažeme makovou náplní. Podélně srolujeme jako palačinku a krájíme asi centimetrová kolečka. Ta skládáme na plech vedle sebe do tvaru tělíčka (prostě takový ovál) a domodelujeme hlavu, nohy, ouško a rohy.

8. Necháme lehce nakynout (asi 10 minut) Pomažeme rozšlehaným vajíčkem a pečeme ve vyhřáté troubě na 200 °C dozlatova. Beránka i s papírem sejmeme z plechu a necháme vychladnout. Můžeme pocukrovat.


Recepty píše: Magdalenka Hellebrandová (email) | Design, web, fotky a ochutnávač: Hellish