Nafoukané hrušky

Ingredience:

  • balíček listového těsta
  • hrušky (čerstvé nebo kompotované, ale budeme potřebovat celé půlky)
  • citron
  • vajíčko na potření
  • mléčnou nebo hořkou čokoládu podle chuti, dílky nebo nakrájenou nahrubo

Další fotky

Tyhle hrušky mám z krásné knížky Encyklopedie čokolády, kterou jsem dostala jako svůj vůbec první dárek od mého dneska už manžela, když mi bylo 16 let. Dostala jsem tehdy kytici růží a tu nádhernou obrovskou knihu plnou povídání i luxusních receptů na „Čokoládovou smrt“ nebo dort zcela bez mouky a podobně. Hrušky patří mezi ty nejčastěji dělané dobroty. Jsou totiž nenáročné jak na přípravu, tak na suroviny. A budete se divit, jak se po nich zapráší. Kombinace hrušek a čokolády s křupavým těstem je stále pro mnohé velkým objevem!

Postup

1. Listové těsto si rozválíme na velký plát.

2. Hrušky oloupeme, rozpůlíme, zbavíme bubáka a stopky a kulatým vykrajovátkem nebo nožem vydloubneme jadřinec. Poté každou hrušku potřeme citronem nebo ponoříme do misky s vodou a šťávou z citronu, abychom předešli zhnědnutí.

3. Vyměříme si prostor pro hrušku na těstě tak, abychom měli okolo hrušky asi 1.5 cm okraj. Pak do místa, kde bude jamka po jadřinci lžičkou položíme čokoládu. Okapanou hrušku přiklopíme, aby měla čokoládu „v bříšku“ a rádýlkem nebo nožem objedeme její tvar právě asi s 1.5 cm okrajem.

4. Hrušku s těstem přeneseme na plech a nožem do hrušky uděláme rýhy, lépe se propeče. Postupujeme až zpracujeme všechny hruškové půlky.

5. Ze zbylého těsta vykrojíme lístečky a stopky a pomocí vajíčka přilepíme tam, kam patří. Vajíčkem potřeme všechno těsto, které vykukuje.

6. Pečeme ve vyhřáté troubě na 180 °C nebo jak jsme zvyklí péct listové těsto a nejlépe ještě teplé podáváme.


Recepty píše: Magdalenka Hellebrandová (email) | Design, web, fotky a ochutnávač: Hellish