Mrkvový dortík

Ingredience:

  • 600 g mrkve
  • 50 g marcipánu
  • 150 g mletých mandlí
  • 150 g mletých ořechů
  • 80 g hladké mouky
  • 2 lžičky sody nebo prášku do pečiva
  • dvě lžičky citronové šťávy
  • pomerančová a citronová kůra
  • 6 vajec (žloutky a bílky zvlášt)
  • špetka soli (asi tak čtvrt lžičky)
  • 120 g cukru krupice
  • půl lžičky skořice

Na krém:

  • 230 ml zakysané smetany
  • 1 tvaroh ve vaničce (můžete použít třeba i řecký jogurt, je podobně hustý)
  • 2 lžíce moučkového cukru
  • půl pytlíčku želatinového ztužovače od Dr. Oetkera
  • 50 ml vody na ztužovač

Další fotky

Jednou jsem ho ochutnala v kavárně u Alchymisty, pak na něj tak nějak zapomněla a vzpomněla jsem si na něj, až když mi přišla formička na mrkve. Co se hodí víc, než mrkvičkový dort. Vyhrabala jsem řadu let staré číslo Apetitu a našla recept. Potěšilo mě, že do těsta se nedává žádný tuk, je tam poměrně málo mouky i cukru, takže je to i zdravý moučník. Krém jsem si trochu upravila, jinak vše zůstalo. Je moc dobrý, zajímavý a nebojte se, mrkev v něm není nijak výrazná, dodává hlavně šťavnatost a barvu…

Postup

1. Marcipán a mrkev nastrouháme na jemném struhadle. Dortovou kulatou nebo hranatou formu vymažeme máslem a vysypeme polohrubou moukou.

2. Troubu zapneme na 180 °C (horkovzdušnou na 160 °C). V čisté suché míse vyšleháme bílky se špetkou soli do tuhého sněhu. Do něj zašleháme přibližně polovinu cukru. V jiné míse si prošleháme žloutky se zbylým cukrem, až vznikne hustá světlá pěna. Přidáme citronovou šťávou.

3. Ke žloutkové pěně přidáme mrkev, ořechy a mandle, prosátou mouku, sodu, skořici a kůru z citrusů.

4. Lehce vmícháme sníh, dobře se to dělá třeba gumovou stěrkou nebo lžící. Snažíme se pracovat rychle a opatrně, aby našlehaný sníh moc nekecl.

5. Přelijeme do připravené formy a vložíme do trouby. Pečeme asi hodinu, až špejle zapíchnutá do dortu po vytažení zůstane čistá a suchá, bez drobečků těsta.

6. Zatímco se peče dort, můžeme si připravit mrkvičky na ozdobu. Marcipán nebo fondánovou hmotu prohněteme v ruce. Pokud máme nebarvený, vezmeme si rukavice a hmotu rozdělíme na 1/3 a 2/3. Menší díl obarvíme zeleným barvivem tak, že do hmoty uděláme důlek, nasypeme prášek, kápneme alkohol nebo vodu a pak prohněteme, až je barva jednolitá a celý kousek hmoty je obarvený. Umyjeme si rukavice a stejným způsobem obarvíme větší kousek oranžovým barvivem. Pak vytvoříme mrkvičky. Stačí vyválet malinký váleček, na jedné straně zmáčknout do špičky a nožem udělat pár vodorovných vrypů. Ze zelené hmoty přtiskneme malý lísteček. Pokud jste stejní blázni jako já, kupte si silikonovou formičku. Je to úžasná, zbytečná, ale krásná hračka… :-)

7. Po upečení dort vyndáme na drátěnou podložku a necháme zcela vychladnout.

8. Připravíme si krém: Prošleháme spolu zakysanou smetanu, tvaroh a moučkový cukr. V jiné míse si prošleháme želatinový ztužovač a vodu a ihned zašleháme do smetanové směsi.

9. Dort prokrojíme dvakrát nebo jednou podle jeho výšky. Promažeme krémem a krém naneseme i navrch dortu.

10. Dáme vychladit a před podáváním ozdobíme marcipánovými mrkvičkami, případně můžeme předtím podsypat strouhanou čokoládou, aby mrkvička nenavlhla od krému.


Recepty píše: Magdalenka Hellebrandová (email) | Design, web, fotky a ochutnávač: Hellish