Medovník

Ingredience:

  • 3 vejce
  • 150 g krupicového cukru
  • 1 heru
  • 3 lžíce medu
  • 1 lžičku jedlé sody
  • 400 g hladké mouky 00 extra

Na krém:

  • 1 plechovku slazeného kondenzovaného mléka
  • 250 g másla
  • sekané ořechy
  • moučkový cukr podle chuti do máslového krému

Vypadá komplikovaně, ale budete překvapeni, jak je snadný. Nejlíp chutná trochu odleželý, proto ho po sestavení nechte pár hodin až dnů odpočívat na chladném místě. Recept je z Apetitu přímo od Gruzínky, jen jsem trochu pozměnila množství cukru, i tak je sladký až až. Základní recept je jen s normálním krémem, ale musím přiznat, že dělám vždycky tu variantu s karamelizovaným salkem. Je věrnější originálu a navíc kouzlo dvou krémů, které se střídají, mne prostě láká…

Postup

1. Připravte vodní lázeň. Do kastrolu nalijte vodu a postavte na něj větší ohnivzdornou misku tak, aby se nedotýkala hladiny. Vodu přiveďte k varu. Do misky vložte heru a nechte ji pomalu rozpustit. Potom do ní rozklepněte vejce a postupně přidejte med, cukr, mouku i jedlou sodu. Předehřejte troubu na 170, horkovzdušnou na 150 stupňů.

2. Směs v misce míchejte vařečkou přibližně deset minut, dokud těsto nebude mít zlatavou barvu. Pro netrénované paže je to poměrně náročná činnost, proto klidně použijte ponorného elektrického pomocníka. Doporučujeme sáhnout po hnětacích metlách ve tvaru spirály, na šlehací metly se totiž těsto lepí. Vzniklé těsto rozdělte na šest stejně velkých dílů.

3. Na plech natáhněte pečicí papír a obkreslete na něj talíř či dortovou formu (podle toho, čím budete upečené pláty vykrajovat). Do kruhu pak gumovou stěrkou rozetřete v co nejtenčí vrstvě těsto; mělo by kružnici asi o centimetr přesahovat. Placku pečte dozlatova (sedm až deset minut) a totéž proveďte i s ostatními. V horkovzdušné troubě můžete péct pláty najednou.

4. Upečené placky okrájejte. Na každou můžete položit talíř a nožem oříznout přesahující okraj. Okraje nevyhazujte, budete je potřebovat na závěrečné zdobení.

5. Vyrobte krém a posypku. Máslo a mléko vyšlehejte pomocí ruční nebo elektrické metly dohladka; trvá to zhruba deset minut. Nebo udělejte dva krémy viz tipy dole pod receptem. Nakonec připravte posypku z okrájených kousků těsta – kraje vložte do mísy a prsty je najemno rozdrobte. Pokud máte ruční mlýnek na parmezán, můžete použít ten a okraje nejmno nastrouhat na něm.

6. Sestavte dort: Pomocí kulatého nože rozetřete krém na první plát. Přiklopte další plackou, kterou opět namažte máslovým krémem. Opakujte tak dlouho, dokud vám nedojdou medovníkové pláty. Pokud používáte dva krémy, střídejte je postupně tak, aby navrchu byl karamelový. Dpbře se na něj chytne posypka. Na závěr potřete celý dort včetně boků krémem a poprašte připravenou posypkou.

Tipy, jak upéct ,klasický‘ medovník z cukrárny: 1. Lehce pozměňte krémy. Zavřenou plechovku se slazeným kondenzovaným mlékem ponořte do hrnce s vodou a dvě hodiny ji vařte. Můžete použít i tlakový hrnec, dobu varu pak zkraťte na polovinu. Po vychladnutí plechovku otevřete a vzniklý mléčný karamel smíchejte s třetinou másla. 2. Zbytek másla prošlehejte s moučkovým cukrem. Přidejte hrst sekaných vlašských ořechů. Upečené pláty pak potírejte střídavě oběma krémy.


Recepty píše: Magdalenka Hellebrandová (email) | Design, web, fotky a ochutnávač: Hellish