Křupavé ovesné cookies

Ingredience:

  • 1 a 1/2 hrnku mouky
  • 1 hrnek ovesných vloček
  • lžička sody
  • špetka soli
  • 125 g másla
  • hrnek hnědého cukru
  • lžíce vanilkového cukru
  • hrnek hořké čokolády
  • 50 g nasekaných mandlí
  • 2 vejce

Tyhle placičky jsem ráda pekla v kavárně jako železnou zásobu, která vydrží a nepotřebuje chlazenou vitrínu. Pak jsem recept využila ještě na dárkové sklenice, kam se sypké ingredience hezky navrství, zavíčkují, opatří vařečkou a mašlí a přiloží se recept, kolik vajíček a másla se má přidat, aby si obdarovaný mohl cookiesky upéct doma čerstvé. Na Vánoční trzích měly tyhle dárkové sklenice nečekaný úspěch a i já jsem je jedny Vánoce hojně rozdávala jako dárek. Dobroty můžete různě obměňovat a nahrazovat, podle momentální chuti a zásob.

Postup

1. Do větší mísy rozklepneme vajíčka a přisypeme hnědý i vanilkový cukr, špetku soli a metličkou prošleháme do pěny.

2. Přimícháme změklé máslo a pak ručně zamícháme mouku se sodou, mandle, čokoládu a ovesné vločky. Směs bude hrudkovitá a lepivá zároveň, ale nenechte se vyvést z míry, přesně díky tomu pak placičky budou křupavé a tak dobré.

3. Na plech vyložený pečícím papírem děláme hroudy velikosti pinpongového míčku. Necháváme mezi nimi dostatečné rozestupy, placičky budou po upečení asi 10 cm velké. Lžící nebo pomocí dna skleničky hroudy lehce zploštíme. O celkovou placatost už se postará trouba. Z jedné dávky nám vyjde asi 20 cookies.

4. Pečeme ve vyhřáté troubě na 160 °C dokřupava. Po upečení necháme na plechu ještě do vychladnutí, pak sundáme z plechu a uložíme do vzduchotěsné plechovky nebo rovnou sníme.


Recepty píše: Magdalenka Hellebrandová (email) | Design, web, fotky a ochutnávač: Hellish