Křehký koláč se smetanovo citronovou náplní

Ingredience:

  • 65 g polohrubé mouky
  • 60 g hrubé mouky
  • 40 g moučkového cukru
  • 1 menší vejce
  • 1 lžička vanilkového cukruVanilka
  • 100 g másla
  • 500 g tučného tvarohu
  • 200 ml zakysané smetany
  • 8 lžic citronového krému (postup tady)
  • 2 lžíce želatiny v prášku

Tenhle koláč je přesně podle mých představ o dokonalém dezertu. Vznikl u mne v práci tak nějak postupem času a spojováním mých představ s různými recepty a zkušenostmi tehdejšího šéfkuchaře Honzy. Postupem času jsem ho ještě dochutila levandulí, která ho posouvá do uplně jiné roviny. Levandulový extrakt kupuji na vánočních nebo velikonočních trzích na Míráku v Praze, kde nikdy nechybí levandulový stánek našich známých. Křehké těsto, nepečenou tvarohovosmetanovou náplň svěží po citrónech skvěle doplní sladká malinová omáčka s malinami. Ale zkusit můžete i jiné kombinace… fantazii se meze rozhodně nekladou…

Postup

1. Z obou druhů mouky, cukru, vanilkového cukru, vajíčka a másla si vypracujeme těsto. Používám k tomu kutřík s nožem, který všechno bez námahy zpracuje, ale jde to i v ruce. Těsto je trochu sypké, ale chutná pak fakt dobře. Těsto necháme alespoň hodinu v ledničce zabalené odpočívat, s tuhým se nám bude i lépe pracovat.

2. Těsto si vyválíme mezi dvěma fresh foliema. Boky quichové formy vymažeme lehce máslem, dno vyložíme kolečkem z pečícího papíru, přeneseme vyválený plát těsta a hezky zarovnáme okraje, dno propícháme vidličkou, aby se při pečení nevydouvalo.

3. Pečeme se zátěží na 160° C asi 10 – 15 minut. Na posledních 5 minut můžeme zátěž sundat a dopéct těsto již jen tak, aby bylo hezky zlatavé a křupavé. (Co znamená zátěž: použijeme pečící papír, kterým vyložíme formu s těstem a zatížíme hrubou solí, fazolemi, hrachem, zkrátka něčím, co nám obsah hezky zatíží)

4. Připravíme si náplň. Želatinu nasypeme do mističky a zalijeme dvěmi lžícemi studené vody a necháme několik minut bobtnat. 5. Smícháme tvaroh, zakysanou smetanu, citronový krém. Mističku se želatinou vložíme do horké vody, můžeme ji rozpustit i na vařiči, ale musíme být hodně opatrní, abychom to nepřepískli, protože pravá želatina nesmí projít varem, protože kolagenová vazba se poruší a již nám nikdy neztuhne. Proto je dobré želatinu jen povolit v horké vodě. Pak přimícháme do krému. Ten ještě můžeme dochutit kapkou levandule. Ale pozor, opravdu jen jednou kapkou – je hodně intenzivní a když se to s ní přežene, krém je hořký!

6. Necháme ztuhnout nejlépe několik hodin v ledničce a můžeme poklást třeba malinama nebo něčím podobným… případně dozdobit omáčkou (svařenou z ovoce). Korpus si můžeme upéct i den dopředu a pak ho jen naplnit, ale i naplněný vydrží v lednici několik dní, až do uplného snědení… :-)


Recepty píše: Magdalenka Hellebrandová (email) | Design, web, fotky a ochutnávač: Hellish