Kakaové půlměsíce s citronovou krustičkou

Ingredience:

  • 4 bílky
  • 4 žloutky
  • 180 g másla
  • 60 g kakaa (3 větší lžíce)
  • 180 g cukru
  • 180 g polohrubé mouky

Na polevu:

  • šťáva z 1/2 citrónu
  • 1 lžíce horké vody
  • přibližně 6 lžic moučkového cukru

Vzpomínky z dětství: nedělní moučník, hlavně když měla přijet návštěva… Snadný, hodně rychlý a hodně efektní. Nepotřebujete vykrajovátko, stačí jakákoli sklenička s ostrou hranou. Dodneška mám před očima tu malou skleničku ze sváteční skříně, kterou jsme ty půlměsíčky vykrajovaly s maminkou v Dole. Kakové těsto je nadýchané jen pomocí sněhu a citronová poleva je úžasně vyvažuje. Ke krájení můžete samozřjěme zvolit i jiné tvary, ale určitě zkuste i tyhle, protože uvidíte, že vás vykrajování bude hodně bavit! Tak do toho, suroviny doma určitě máte i teď, tak všeho nechte a uvazujte zástěru!

Postup

1. Troubu zapneme na 160 – 180 °C. Hranatý plech si vymažeme a vysypeme polohrubou moukou.

2. Do čisté misky si vložíme bílky, přidáme špetku soli pro lepší šlehání a vyšleháme v tuhý sníh. Až bude sníh už krásně tuhý, zašleháme do něj polovinu cukru. Sníh se nám pak bude lépe přidávat k ostatním surovinám.

3. Do jiné mísy vložíme žloutky, zbývající cukr a vyšleháme do pěny. Přidáme změklé máslo a spojíme.

4. Ke sněhu prosijeme mouku, kakao a přidáme žloutkovou hmotu a vše spojíme lehkými pohyby. Použijeme buď lžíci nebo gumovou stěrku. Určitě ale pracujeme ručně a nepoužíváme šlehač, sníh by nám spadl a těsto by nezůstalo nadýchané. Pokud je těsto moc hutné (záleží na velikosti vajíček), můžeme přidat trochu (tak lžíci, nebo dvě) mléka.

5. Těsto nalijeme do připraveného plechu a vložíme do trouby. Pečeme 10 – 15 minut, dokud špejle vpíchnutá do těsta po vytažení nezůstane suchá.

6. Během pečení si připravíme krustičku: Citronovou šťávu smícháme s horkou vodou a moučkovým cukrem. Upečený korpus ihned po vytažení z trouby ještě zahorka polijeme polevou. A hned začneme vykrajovat půlměsíčky. Když bychom nechali polevu ztuhnout, špatně by se nám pak vykrajovaly a poleva by moc praskala.

7. Půlměsíce vykrajujeme tak, že začneme v dolním rohu plechu a „vykousneme“ skleničkou nebo kulatým vykrajovátkem půlkolečko. První bude mít hranu rovnou (to můžeme hned ochutnat, aby na tácu nekazilo dojem), ostatní už budou mít hranu zaoblenou od předchozího vykrojení. Vznikají nám tak krásné půlměsíčky, které do sebe dokonale zapadají. Každý půlměsíc po vykrojení přesuneme na tác, abychom měli prostor pro vykrojení dalšího. Z plechu budeme mít tak tři až čtyři řady, odkrojky sníme nebo nabídneme k zlikvidování nedočkavým ochutnávačům… :-)

8. Podáváme k odpolednímu čaji, kávě nebo třeba k rannímu kakau…


Recepty píše: Magdalenka Hellebrandová (email) | Design, web, fotky a ochutnávač: Hellish