Jablečné lívanečky

Ingredience:

  • 2 hrnky hladké mouky
  • 1 lžička sody nebo prášku do pečiva
  • 3 lžíce cukru krupice
  • 1 vejce
  • 1 jablko
  • 1 lžíce změklého másla
  • 3/4 hrnek mléka
  • 5 lžíc zakysané smetany nebo jogurtu
  • 1 jablko
  • 50 g čokoládových bobečků nebo čopkolády pokrájené na malé kousky (zhruba 0,5 cm velké)

Tenhle recept je geniální, rychlý, snadný a úžasně dobrý. Šťavnaté lívanečky, ve kterých objevíte kousky čokolády… to je něco, čemu neoodolá nikdo! Jablíčka a zakysaná smetana se postarají o vláčnost, soda s vajíčkem nakypří, čokoláda ovoní. Lívanečky naskládané na sobě a zabalené do alobalu vydrží teplé i celou cestu do kina a u filmu přijdou vhod. Nekřupou a navíc jsou zdravější než popcorn :-D

Postup

1. Jablko oloupeme a nastrouháme na hrubém struhadle.

2. Do mísy rozklepneme vajíčko (zkontrolujeme čichem, že není zkažené), příidáme mléko, zakysanou smetanu, cukr a máslo a prošleháme metličkou. Můžeme ručně, nebo šlehačem.

3. Lžící zamícháme nastrouhané jablko a kousky čokolády a přidáme mouku a sodu. Dobře promícháme. Rozpálíme si pánev na středním plameni.

4. Na pánev vždy nalijeme (nebo spíš tak trochu „kydneme“, těsto není uplně tekuté) lžíci těsta a lehce rozhrneme trochu do plochy, aby lívanec nebyl moc tlustý. Podle velikosti se jich na pánev vejde 4 – 6. Pokud budeme dělat lívanečky zhruba 6 – 8 cm v průměru, těsto nám vyjde přibližně na 40 lívanečků. Silné by po upečení měly být asi tak centimetr.

5. Po chvilince, to znamená tak 10–15 vteřinách, začneme lívanečky otáčet. Tím, že je děláme malé, dobře se nám s nimi bude i manipulovat. Z druhé strany je opékáme opět jen chviličku, až povrch zezlátne. Klademe je na sebe na talířek do komínku. Pokud chceme, můžeme je ještě polít čokoládou nebo medem nebo javorovým sirupem nebo čímkoli jiným.


Recepty píše: Magdalenka Hellebrandová (email) | Design, web, fotky a ochutnávač: Hellish