Jablečné bábovičky

Ingredience:

  • 1/2 hrnku změklého másla
  • 1 a 3/4 hrnku rozmixovaných jablek
  • 2 hrnky hladké mouky
  • 1/2 až 1 hrnek hnědého cukru (podle sladkosti jablek)
  • lžička sody
  • lžička skořice
  • 2 vejce
  • špetka soli
  • lžička vanilkového extraktu nebo vanilkový cukr
Vláčné těsto, vonící po skořici a jablíčkách. Recept jsem objevila na zadní straně obalu od krásné litinové formy na malé bábovičky. Vyzkoušela jsem ho a nadchl mě pro svou jednoduchost a výbornou chuť. S kořením a druhem mouk se nebojte experimentovat. Můžete přidat trochu perníkového koření, kardamomu, část mouky vyměnit za celozrnnou, špaldovou nebo třeba za melté ořechy. Berte to prostě jako základ, se kterým se dá ještě ledaccos vymyslet!

Postup

1. Ušleháme do husté pěny vajíčko s cukrem a solí. Přidáme změklé máslo, jablečné pyré, vanilku a postupně zamícháme i mouku s kypřidlem a skořicí.

2. Bábovkovou formu vymažeme a vysypeme polohrubou moukou.

3. Těsto nalijeme do formy a pečeme ve vyhžáté troubě na 160 °C asi 35 – 45 minut, až špejle zapíchnutá do těsta zůstane po vytažení suchá. Vyklopíme na servírovací talíř a necháme vychladnout.

4. Pocukrujeme a podáváme k čaji nebo kávě.


Recepty píše: Magdalenka Hellebrandová (email) | Design, web, fotky a ochutnávač: Hellish