Horký čokoládový fondán

Ingredience:

  • 4 ks vajec
  • 125 g cukru
  • 250 g čokolády
  • 150 g másla
  • 60 g mouky
  • chilli či jiné ochucení podle chuti
  • 200 ml zakysané smetany
  • 2 lžíce smetanového karamelu

Říká se mu různě. Já to znala prvně jako zapečenou čokoládu. Jde zkrátka o jemnou hodně čokoládovou bábovičku, která je po okrajích již upečená a uvnitř ještě skrývá tekuté čokoládové nebe. Podává se horká a je dobré doplnit ji něčím, jako je zakysaná smetana. Je to dezert sytý a skutečně výborný. Můžete si pohrát s přidáváním dalších chutí jako je chilli, pomeranč nebo nějaký likér. A supr je, že si ji můžete připravit i pár dní předem do ledničky a pak před hosty jen upéct. Nemusíte ani vyklápět, klidně použijte hezké porcelánové hrníčky a servírujte fondán přímo v nich! Tak honem pro čokoládu, tohle musíte zkusit!

Postup

1. Vejce vyšleháme s cukrem.

2. Ve vodní lázni rozpustíme máslo, čokoládu, přimícháme chilli.

3. Pak vše přimícháme do vaječné směsi, zašleháme mouku a nalijeme do vymazaných a vysypaných (kakaovou moukou) formiček nebo porcelánových hrnečků. Můžeme uchovat několik dní v ledničce.

4. Pečeme na 190°C asi 11 minut. Záleží hodně na druhu trouby. Konzistence by měla být taková, že bábovička drží tvar, po obvodu je tedy upečená, ale uvnitř je stále tekutý obsah.

5. Na talíř naneseme karamelovou omáčku, do ní vložíme vyklopený fondán, posypeme kakaem a hoblinkami, přiložíme oříškovou placičku (na ní dodám recept někdy příště) a podáváme. Pokud nechceme bábovičku vyklápět, omáčku podáváme zvlášť a každý si ji na nalívá podle potřeby.


Recepty píše: Magdalenka Hellebrandová (email) | Design, web, fotky a ochutnávač: Hellish